Naslovna » BG svaštara » Medicina » Plodni i neplodni dani
Zepter: Ready for baby
Zepter: Ready for baby

Plodni i neplodni dani

Za pouzdano određivanje plodnih dana kod žene neophodno je tačno poznavanje dana ovulacije. Ovulacija je trenutak oslobađanja zrele jajne ćelije iz jajnika koja je u tom trenutku spremna za oplođenje.

Menstrualni ciklus kod žene, u idealnim uslovima, traje 28 dana i u tom slučaju, ovulacija se dešava tačno na sredini ciklusa, odnosno 14. dana. S obzirom na varijacije u dužini ciklusa koji i u normalnim uslovima može da traje nekoliko dana kraće ili duže, preciznije je da se ovulacija očekuje 14. dana pre početka sledeće menstruacije.

Pored ovog metoda, koji nije dovoljno precizan, na raspolaganju je i metoda određivanja bazalne temperature tela koja zahteva svakodnevno jutarnje merenje temperature ispod jezika, uvek u isto vreme, pre ustajanja iz kreveta. Trenutak kada se zabeleži skok temperature od 0,3-0,5 stepeni Celzijusa ukazuje da se ovulacija desila prethodnog dana. I ovaj način određivanja nije dovoljno pouzdan jer daje podatak o već završenoj ovulaciji.

Žena može i na osnovu izgleda cervikalne sluzi da pretpostavi da li se približava ovulacija. U tom periodu sluz postaje gušća, više lepljiva i poprima izgled belanceta. Najgušća sluz se uočava na sam dan ovulacije. S obzirom na subjektivnost pri merenju, i ovaj metod nije dovoljno pouzdan.

Prirodna i pouzdana metoda određivanja ovulacije

Sada je na raspolaganju jednostavna, prirodna i pouzdana metoda za određivanje plodnih i neplodnih dana, Ready for baby. Može ga koristiti svaka žena i to neograničen broj puta.

Ready for baby je uređaj u formi mini mikroskopa na čije se predmetno staklo okulara nanosi mala količina jutarnje pljuvačke i nakon 15 minuta očita rezultat.

Ready for baby određuje plodne dane preko fenomena kristalizacije pljuvačke. Vrednost ženskog polnog hormona, estrogena, raste pred ovulaciju i dostiže maksimalni nivo na sam dan ovulacije.

U pljuvački se zbog toga povećava nivo soli, pa se na sasušenom uzorku pod mini mikroskopom na sam dan ovulacije uočava izgled guste paprati.

Od prvog dana menstruacije do tri ili četiri dana pre ovulacije, kao i od drugog dana posle ovulacije do početka sledeće menstruacije osušeni uzorak pljuvačke pod mini mikroskopom ima tačkastu strukturu. To je period neplodnih dana.

Tri ili četiri dana pre ovulacije, osušena pljuvačka koja se posmatra pod Ready for baby mikroskopom ima mešovit izgled: delimično tačkast, delimično izgled paprati. To je period u kome žena može da ostane trudna, imajući u vidu dužinu preživljavanja spermatozoida u njenom telu.

Najidealnije vreme za oplođenje je na dan ovulacije, kada se posmatranjem osušene pljuvačke uočava izgled guste paprati.

Najprecizniji rezultati se dobijaju ako se analiza radi ujutro, pre pranja zuba i konzumiranja bilo kakve hrane ili pića.

Ready For Baby – namenjen svim ženama

Zepter: Ready for baby

Ready for baby mogu da koriste sve žene. Namenjen je ženama koje žele da ostanu trudne, kao i onima koje u određenom periodu ne žele da imaju potomstvo.

Preporučuje se svim ženama sa neredovnim ciklusima.

Idealan je za sve žene koje vode brigu o svom zdravlju i žele da prate svoje mesečne cikluse, kako bi na vreme otkrile poremećaje i preduzele mere lečenja.

Ready for baby je pogodan za žene koje zbog kontraindikacija ne mogu da koriste kontraceptivne pilule ili su zbog psiholoških razloga prekinule sa njihovim korišćenjem.

Pogodan je i za mlade devojke, od početka menstrualnih ciklusa, kako bi se pratile faze ciklusa, uočile nepravilnosti kao i kod stupanja u prve seksualne odnose kada devojke najčešće ne koriste mere zaštite.

Žene u ranoj fazi menopauze sa velikom sigurnošću mogu da koriste ovaj uređaj jer nije retkost da žena u tom periodu ostane neplanirano trudna.

Namenjen je i parovima koji žele prirodan metod kontracepcije.

Pouzdanost metode je 98%.

(Autorka: dr Biljana Lučić, Ordinacija Zepter Medical)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.