Naslovna » BG svaštara » Medicina » Šta je dermoskopija i kada se preporučuje
Dermaskopija (foto: Angelica Echeverry / Unsplash)
Dermaskopija (foto: Angelica Echeverry / Unsplash)

Šta je dermoskopija i kada se preporučuje

Šta je dermoskopija i kada se preporučuje? Dermoskopija ili pregled mladeža je jednostavna metoda kojom se vrši pregled mladeža i drugih pigmentnih promena.

Ima neprocenjivu vrednost u ranom otkrivanju melanoma i kožnih karcinoma.

Pouzdanost dijagnostikovanja melanoma „golim okom“ tokom pregleda iznosi 65%, a dermoskopskim pregledom mladeža, omogućeno je njegovo otkrivanje u 90% slučajeva.

Dermoskopija je laka, brzo izvodljiva metoda kojom se sprovodi površno mikroskopiranje mladeža i drugih pigmentnih promena. Dermoskopijom se povećava vidljivost svih promena na koži, pa se na taj način postavlja pouzdana dijagnoza.

Aparat koji se koristi je dermoskop, opremljen je specijalnim sistemom optičkih sočiva i izvorom polarizovane svetlosti.

Digitalna dermoskopija omogućava da sliku viđenu ručnim dermoskopom, usnimimo i čuvamo u bazi podataka, a zatim upoređujemo i pratimo promene, nakon određenog vremenskog perioda.

Koje promene se dijagnostikuju dermoskopijom?

Dermoskopija se koristi za pregled svih pigmentnih promena na koži, pregled mladeža, rano otkrivanje melanoma i drugih kožnih karcinoma.

Melanom je veoma maligni tumor, koji potiče od mladežnih ćelija. Procenat smrtnosti od melanoma je visok, naročito u slučajevima kada je kasno otkriven. Bez primene dermoskopije, melanom se ne može otkriti u ranoj fazi, što je za preživljavanje najvažnije.

Danas se u zemljama zapadne Evrope, 80% melanoma otkrije u ranoj fazi, baš zahvaljujući primeni dermoskopije. Dermoskopskim pregledom mladeža postavljamo sumnju na postojanje melanoma, dok se precizna dijagnoza postavlja histopatološkom analizom mladeža, koji je hirurški uklonjen.

Više o temi dermoskopija pročitajte na stranici Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.