Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Semillon vino – rapsodija slatkog ukusa
Vinarija Eden: Semillon vino - rapsodija slatkog ukusa
Vinarija Eden: Semillon vino - rapsodija slatkog ukusa

Semillon vino – rapsodija slatkog ukusa

Semillon vino (vinarije Eden) proglašeno je za najbolje vino u Srbiji za 2021. godinu, u kategoriji slatkih i poluslatkih vina.

Kultura ispijanja vina zajednička je celom svetu. Odabir vina stvar je ličnog ukusa, međutim izlazak iz sopstvene zone komfora nekada može doneti sasvim nova iskustva.

Postoje brojne zablude kada su u pitanju dezertna vina. Retko spominjana i nepravedno zapostavljena, ova vina prate brojne zablude, a najčešća je o tome da su upariva isključivo sa dezertima.

Vinarija Eden je u saradnji sa beogradskim restoranom „27“, napravila mali „eksperiment“ tako što je svoje slatko Semillon vino uparila sa internacionalnim menijem i zanimljivim zalogajima, među kojima su se izdvojili karpaćo od cvekle, gambori u korici od bibera, grilovana guščja džigerica, kruška kuvana u vinu, plavi sir…

Degustaciji su prisustvovali ljubitelji vina, somelijeri, vlasnici restorana, kao i vinski novinari. Opšti utisak među prisutnima je da se kombinacija navedenih ukusa savršeno uklopila sa slatkim, ledenim Semillon-om iz kasne berbe.

Specifičnost ovog vina ogleda se u proizvodnom procesu baziranom na tome da se berba navedene sorte grožđa obavlja što kasnije (u konkretnom slučaju krajem januara) kada grozdovi na lozi dostignu izgled suvog grožđa i visok nivo slasti. Složenost procesa ima za rezultat ograničenu seriju proizvodnje, svega 1500 boca, koje je moguće probati u različitim beogradskim fine dining restoranima, kao i u vinariji Eden.

Eden je porodična vinarija koja koristi isključivo grožđe iz sopstvenih vinograda.

Ceo proizvodni pogon kao i barik sala nalaze se pod zemljom, dok je degustaciona sala smeštena na najvišoj tački poseda, na nadmorskoj visini između 240-260 m u selu Ranilović, nadomak Aranđelovca.

Pored Semillon-a, vinarija u svom vlasništvu poseduje vinograd koji je posađen tokom 2014. i 2015. godine na površini od 7 ha na kom se uzgajaju neke od poznatih internacionalnih sorti kao što su sauvignon blanc i chardonnay od belih, kao i merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc od crvenih.

Više o karakteristikama Semillon vina možete saznati na ovom i ovom linku.

Više o vinariji Eden možete saznati na ovom linku.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.