Naslovna » BG svaštara » Medicina » Zašto opada kosa
Dermatim: Zašto opada kosa (foto: Averie Woodard / Unsplash)
Dermatim: Zašto opada kosa (foto: Averie Woodard / Unsplash)

Zašto opada kosa

Zašto opada kosa? Najčešći razlog je nasledna alopecija, koju ima pedeset posto muškaraca ali i oko petnaest posto žena.

Ova, genetski predisponirana alopecija, odnosno gubitak kose nastaje pod uticajem hormona i može da počne već od dvadesete godine.

Kod žena, prirodno se dešava da značajan gubitak kose počinje u premenopauzi i menopauzi što predstavlja veliki problem. Žene osećaju kao da nisu zdrave, niti dovoljno ženstvene.

Jako su podeljena mišljenja lekara oko suplemetacije hormonima u menopauzi. Sve je više naučnih studija koje potvrđuju da je dodavanje male i adekvatne količine hormona neophodno za održanje kože, kose, kostiju, kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Poslednjih godina i u mlađoj populaciji je veliki porast gubitka kose: metabolizam je drugačiji, povećan je procenat insulinske rezistencije, ishrana značano slađa, stres na vrlo visokom nivou… Moderan životni stil dovodi do hormonalnog disbalansa. Čak i devojke od 15 godina počinju da imaju problem sa kosom, što je često povezano sa sindromom policističnih jajnika i/ili androgenim hormonima koji su zastupljeni u većem procentu u organizmu i koji utiču na to da se folikul istanji, atrofira i nestane.

Veoma je važno javiti se dermatologu u najranijoj fazi opadanja kose kako bi se blagovremeno odreagovalo. Pacijenti često sami urade određen hormonski status i na osnovu referentnih vrednosti zaključe da je sve u redu. Važan je kako odnos hormona, tako i činjenica da mogu postojati tegobe hormonskog balansa i ako se to još ne pokazuje u laboratoriji.

U početnoj fazi opadanja kose postoje ćelije u folikulu koje pod uticajem tretmana mogu ponovo da se aktiviraju i daju porast nove dlake.

Neke restriktivne dijete mogu biti katrastrofalne za rast kose. Kod rigoroznih i dugotrajnih dijeta gubitak kose može da bude nepovratan. Razlog tome jeste nedostatak hranljivih materija za koren dlake ali i dramatičan gubitak masnog tkiva koji je depo estrogena. Dešava se da i posle vraćanja izgubljenih kilograma ne može da se nadoknadi folikul, koren dlake koji je zauvek izgubljen.

Ovi uzroci dovode do telogenog efluvijuma, odnosno istanjivanja kompletne poglavine, što se razlikuje od muškog gubitka kose. Androgena alopecija kod žena nikad nije potpuna kao kod muškaraca a karakteriše se gubitkom dlake na centralnoj poglavini. Telogeni efluvijum je gubitak dlake na celoj poglavini ravnomerno.

Više o opadanju kose pročitajte na stranici Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.