Naslovna » BG svaštara » Književnost » Oliver Ušman i Silvija Vit – Tajni plan: More
Kreativni centar: Oliver Ušman i Silvija Vit - Tajni plan: More
Kreativni centar: Oliver Ušman i Silvija Vit - Tajni plan: More

Oliver Ušman i Silvija Vit – Tajni plan: More

U izdanju Kreativnog centra objavljen je nov roman popularnog nemačkog pisca Olivera Ušmana – Tajni plan: More, koji je prevela Olga Lazić.

U Goethe institutu (Kneza Mihaila 50) u utorak, 5. aprila 2022. od 12.00, biće održana promocija romana Tajni plan: More, savremenog nemačkog pisca za mlade Olivera Ušmana. Promociji će prisustvovati učenici OŠ „Drinka Pavlović“ iz Beograda, a autor knjige će se u razgovor uključiti preko Zoom aplikacije.

Kevin, Sem, Šarif i Bina idu u isto odeljenje, imaju 13 godina i lepo se druže uprkos tome što ih interesuju različite stvari. Bina je stručnjak za popravke svih vrsta, Šarif je veliki zabavljač, Sem fotografiše zanimljive natpise i objavljuje ih na svom video-kanalu, a Kevin voli da kuva.

Kevin je, inače, novi dečak u školi i, na iznenađenje svojih drugara, nikada nije bio na moru. Zato drugari odlučuju da po svaku cenu, i to odmah, odvedu Kevina na more. Na roditelje ne mogu da računaju jer su svi vikendom zauzeti, te četvorka pravi plan u tajnosti i kreće ka moru.

Međutim, uprkos brižljivom planiranju – koje čak uključuje odricanje od mobilnih telefona da ih roditelji ne bi mogli locirati – putovanje se odvija drugačije nego što su oni planirali.

Neobični saputnici, lopovi, nedostatak novca i hrane, nevreme, noć provedena u šumi, borba sa osinjim gnezdom i još mnogo neverovatnih događaja učiniće da se njihova misija pretvori u uzbudljivu avanturu. Pri tome će svako od junaka imati priliku da na najbolji način upotrebi sposobnosti i znanja koje ima i da pokaže u kojoj meri su trinaestogodišnjaci spretni i snalažljivi iako su još deca. Takođe, pokazaće se i da su Binine reči istinite – da čovek ima onoliko godina koliko je hrabar.

Oliver Ušman i Silvija Vit zajedno pišu romane za mlade i odrasle. Poznat je njihov serijal priča Hartmut i ja o haotičnoj družini koja živi u komuni. Kuću junaka ovih priča moguće je virtuelno posetiti na internetu, a o popularnosti serijala govori i to što je maketa tog neobičnog doma bila postavljena kao prava kulisa u jednom muzeju.

Ovaj bračni par živi u jednom selu u severnom delu Nemačke. Slobodno vreme najradije provode u društvu s mačkama i ribicama. Osim toga, Oliver izuzetno voli da igra fudbal.

Kreativni centar je u ediciji Moj svet izdao dva njegova romana – Gejmeri i Neko te posmatra. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.