Naslovna » Izlasci » Festivali » 23. Guitar Art Festival: Etno
23. Guitar Art Festival: Etno
23. Guitar Art Festival: Etno

23. Guitar Art Festival: Etno

23. Guitar Art Festival održaće se od 17. do 21. maja 2022. u Beogradu pod sloganom „Etno“, a manifestaciju će otvoriti Jorgos Dalaras.

Etno upućuje na izvornu i autentičnu muziku sveta, koji će izvođači iz 20 zemalja sveta predstaviti u njenom savremenom obliku. Ovogodišnji festival je objedinio španski flamenko, portugalski fado, grčki buzuki, argentinski tango, rusku balalajku i balkanski etno.

Guitar Art Festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznat festival koji nosi titulu jednog od pet najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu. Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu Festivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Festival otvara međunarodno proslavljen grčki pevač Jorgos Dalaras 17. maj 2022.a u MTS dvorani. Biće to peti beogradski koncert jednog od najvećih pevača tradicionalne rebetiko muzike. Više o koncertu pročitajte na OVOM LINKU.

Fado princeza Sara Koreja i Tamara Jokić koja će predstaviti projekat „Transibérica“ takođe nastupaju na 23. Guitar Art Festival-u, a njih smo predstavili OVDE.

Brazilski kompozitor Jame Zenamon piše premijerno novo delo za sekstet gitara na temu Astora Pijacole, specijalno za beogradski 23. Guitar Art Festival. Premijera je zakazana za 20. maj 2022. kada će u okviru koncerta nastupiti i Dimitri Ilarionov i Akordeonista orkestar harmonika.

U okviru tango koncertne većeri biće organizovana Milonga, gde će svirati mađarski Tango Harmony ansambl, a ekskluzivno nastupa plesni par iz Italije Gianpiero Galdi & Lorena Tarantino.

Koncerte klasične muzike na Guitar Art festivalu održaće i vrhunski gitaristi među kojima su Alberto Mesirca iz Italije, Pavle Filipović iz Srbije, Julija Trintschuk iz Ukrajine i mnogi drugi.

Svečano zatvaranje festivala rezervisano je za 21. maj 2022. u MTS dvorani kada će jedan od najboljih gitarista ovih prostora Miroslav Tadić održati po prvi put solo koncert.

Tadić je poznat po brojnim saradnjama, ali za ovaj koncert okupio je vrhunske umetnike kako bi publici priredio nezaboravno muzičko putovanje. Na koncetru sa Tadićem nastupa pevač Božo Vrećo, te jedinstven Bako Jovanović, umetnik na tamburi, Đusi Kovač – mađarski gitarista i violinistkinja Yvette Holtzwarth iz Amerike.

23. Guitar Art Festival – program

Utorak, 17. maj 2022. – MTS Dvorana (Velika sala)

 • Rebetiko & Buzuki
  20.00… Jorgos Dalaras

Sreda, 18. maj 2022. – Narodno pozorište (Velika scena)

 • Astor Piazzola & Svetska Premijera
  20.00… Jaime Zenamon Guitar Sextet
  Akordeonista Orkestar
  Alberto Mesirca

Četvrtak, 19. maj 2022. – Kolarčeva zadužbina (Velika sala)

 • Fado & Flamenko
  20.00… Tamara Jokić & Javier Limon
  21.00… Sara Correia Ansambl

Petak, 20. maj 2022. – Skupština Grada Beograda

 • Guitar Art Klasika
  18.00… Julia Trintschuk
  19.00… Pavle Filipović
  20.00… Dimitri Illarionov
  21.00… Tango Harmony Milonga

Subota, 21. maj 2022. – MTS Dvorana (Velika sala)

 • Etno
  20.00… Miroslav Tadić & prijatelji
  Božo Vrećo, Yvette Holtzwarth, Branko Bako Jovanović, Đusi Kovač

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.