Naslovna » Izlasci » Akcije » Treća Čukarička gulašijada – Gljivarska trpeza
Treća Čukarička gulašijada - Gljivarska trpeza (foto: detalj sa plakata)
Treća Čukarička gulašijada - Gljivarska trpeza (foto: detalj sa plakata)

Treća Čukarička gulašijada – Gljivarska trpeza

U subotu, 18. juna 2022. od 11.00, na piknik terenu na Adi Ciganliji, biće održana treća Čukarička gulašijada, pod nazivom „Gljivarska trpeza“.

Turistička organizacija Čukarica, u saradnji sa Mikološko-gljivarskim savezom Srbije, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Čukarica, organizovaće ovu gastronomsku, turističku, kulturnu i zabavnu manifestaciju.

Kao pravo bogatstvo biljnog sveta, mesto gde je utvrđeno više od 450 vrsta biljaka i 250 vrsta gljiva, jedino zaštićeno stanište gljive „srebrna zvezdača“, koja je strogo zaštićena vrsta u Srbiji – Ada Ciganlija, ugostiće gljivarska društva iz cele Srbije, sa istoka, zapada, severa i juga, počev od Bora, Kraljeva, Novog Sada, pa do Niša, Vlasotinca i Vranja.

Tokom manifestacije, posetioci će moći da vide raznorazne proizvode od gljiva, razne vrste gljiva kojima su ove vremenske prilike veoma pogodovale, izložbene eksponate, umetničke radove na temu gljiva, kao i da probaju gljivarski gulaš, takozvni „gljivaš“, i gljivarske delikatese.

Biće tu i zajednička izložba za koju je zadužen Mikološko-gljivarski savez Srbije, a koji će izložiti gljivarsku literaturu, kao i organske proizvode.

Manifestacija „Gljivarska trpeza“ je prilika da se, uz gljivarska društva, promoviše rad i turističkih organizacija i svojih krajeva, kao i manifestacije, bilo da se radi o tradicionalnim, gastronomskim manifestacijama, muzičkim festivalima, umetničkim festivalima, ili sajmovima.

U daljem planu Turističke organizacije Čukarica je da ova manifestacija dobije međunarodni karatkter, gde bi se uključile države poput Grčke, Slovenije, Bugarske, Hrvatske i Italije, a koje imaju veoma velike tradicionalne festivale gljiva. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.