Naslovna » BG svaštara » Književnost » Veriti Krosvel – Mala anksiozna čudovišta
Kreativni centar: Veriti Krosvel - Mala anksiozna čudovišta
Kreativni centar: Veriti Krosvel - Mala anksiozna čudovišta

Veriti Krosvel – Mala anksiozna čudovišta

Nežni vodič kroz anksioznost i stres Mala anksiozna čudovišta nedavno je objavljen u ediciji Mala psihologija izdavačke kuće Kreativni centar.

Autorka i ilustratorka Veriti Krosvel ispunila je ovu knjigu ljupkim crtežima, kao i rečima podrške i utehe upućenim svima onima koji se bore sa anksioznošću.

Na stranicama ovog vodiča, namenjenog prvenstveno mladima, nalazi se mnoštvo crteža simpatičnih i dragih bića – malih čudovišta – koja se suočavaju sa anksioznošću i bore s njom na različite načine. Svaki crtež prate odgovarajuće kratke i upečatljive poruke o tome da nije sve tako strašno kao što na prvi pogled može delovati.

Upoznajući se sa ovim čudovištima čitaoci grade empatičan odnos prema njima, ali i stiču utisak da osećanje anksioznosti, koje je najčešće vrlo individualno, mogu da podele sa još nekim. Odnos pun podrške, saosećanja i prijateljstva koji se uspostavlja između čitaoca i crtanih likova daje knjizi Mala anksiozna čudovišta posebnu vrednost.

Kako sama autorka objašnjava, sadržaju knjige se može pristupiti po slobodnoj volji – poglavlja se mogu preskakati, stranice otvarati nasumično i na njima pronalaziti uteha u teškim trenucima.

Kreativni centar: Veriti Krosvel - Mala anksiozna čudovišta

Ipak, sadržaj je organizovan u osam tematskih poglavlja koja su posvećena različitim uzrocima, posledicama ili osobenostima anksioznog stanja: napadima panike, tendenciji da stvarnost posmatramo iz pesimističnog ugla, potrebi da sebi dozvolimo da ne budemo uvek na visini zadatka, ali i da se ne pretvaramo da je sve u redu kada su stvari oko nas objektivno grozne.

Polazeći od ličnog iskustva – dugogodišnje borbe sa anksioznošću i depresijom – autorka u svakom poglavlju daje kratko objašnjenje i praktične savete za savladavanje anksioznosti i depresije.

U predgovoru knjige ističe kako je u proteklih trideset i nešto godina naučila mnogo strategija za prevazilaženje anksioznosti, ali da je naročito veliki napredak postigla tek kada je upoznala svog partnera, koji se suočavao sa sličnim problemima. Zajedno su otkrili da reči podrške koje sebi upućujemo u trenucima panike i stresa mogu biti mnogo delotvornije ako dolaze od druge osobe.

Kako bi videla da li može da pomogne i drugim ljudima, odlučila je da neke od tih podsticajnih izjava zapiše i ilustruje u formi poruka koje izgovaraju mala čudovišta i da ih postavi na internet.

„Ilustrovala sam ih maleckim čudovištima koja imaju iste probleme, tako da je nekad čudovištance bilo namrgođeno, a drugi put je imalo prijateljski izraz lica. Njihova ljupkost uvek je budila u meni želju da ih pomilujem i da im pomognem, što mi je zauzvrat pomagalo da isto osećam i prema sebi dok sam se se suočavala s problemima“, objašnjava autorka.

Kreativni centar: Veriti Krosvel - Mala anksiozna čudovišta

Objave na Instagramu imale su veliki odjek i mnogo pozitivnih komentara, u kojima su ljudi govorili da im ilustracije zaista pomažu i da je napisala upravo ono što im je u tom trenutku bilo potrebno da čuju.

Obraćajući se čitaocu na početku knjige, autorka kaže:

„Ideja mi je bila da te podstaknem da nastaviš dalje bez obzira na ono što te muči – bilo da je to pravi napad panike, osećaj krivice što ga imaš, činjenica da je život ponekad pun izazova ili osećaj da ti je potreban mali podsticaj da nešto uradiš.“

Ne pretendujući da napiše stručni priručnik, Veriti Krosvel ovom knjigom pruža male orijentire i oslonac u trenucima u kojima nas je anksioznost možda već previše obuzela, kako bismo mogli da udahnemo vazduh i suprotstavimo se iracionalnim mislima.

Mala anksiozna čudovišta tako otvaraju prostor za savezništvo i solidarnost u borbi sa problemom koji je sve prisutniji u svakodnevici modernog doba, posebno kod mladih.

(danubeogradu.rs)