Naslovna » Izlasci » Akcije » Kutak zdravlja na Voždovcu: Svetski dan bubrega 2023
Kutak zdravlja na Voždovcu: Svetski dan bubrega 2023
Kutak zdravlja na Voždovcu: Svetski dan bubrega 2023

Kutak zdravlja na Voždovcu: Svetski dan bubrega 2023

U organizaciji Službe za polivalentnu patronažu, 9. marta 2023. od 7.30 do 10.00, u Kutku zdravlja na Voždovcu biće obeležen Svetski dan bubrega.

U Ustaničkoj 16 (u holu kod laboratorije) biće organizovani sledeći sadržaji:

  • savetovanje o zdravim životnim stilovima: pravilna ishrana, svakodnevna fizička aktivnost, održavanje normalne telesne težine, izbegavanje suvišnog izlaganja suncu, štetnost udisanja duvanskog dima i zloupotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci;
  • podela promotivnog materijala vezanog za unapređenje zdravlja i prevenciju obolevanja i
  • kontrola krvnog pritiska, pulsa, BMI.

Slogan ovogodišnje kampanje „Budimo spremni na neočekivano, podržimo ranjive“ ima za cilj podizanje svesti o važnosti pravičnog pristupa u zbrinjavanju hroničnih bolesnika u hitnim stanjima.

Razorni događaji, lokalni (zemljotres, poplave, rat, ekstremne vremenske prilike) ili globalni (pandemija KOVID-19), utiču na funkcionisanje i životne uslove zajednice u celini, ali i na pojedince.

Ovim poremećajima posebno su pogođeni oni koji boluju od hronične bolesti, jer je mogućnost pristupa odgovarajućim dijagnostičkim uslugama i lečenju i nezi uveliko ugrožena. Među njima su i bubrežni bolesnici kojih je više od 850 miliona širom sveta. Stoga je priprema za neočekivane događaje od velike važnosti za bubrežne bolesnike. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.