Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Ova jela su nezaobilazan deo svake uskršnje trpeze
Plus Cash&Carry: Ova jela su nezaobilazan deo svake uskršnje trpeze (foto: Valeria Boltneva / Pexels)
Plus Cash&Carry: Ova jela su nezaobilazan deo svake uskršnje trpeze (foto: Valeria Boltneva / Pexels)

Ova jela su nezaobilazan deo svake uskršnje trpeze

Bliže se uskršnji praznici, a domaćice uveliko prave planove šta će da posluže gostima. Kuvana jaja, koja tradicionalno farbamo na Veliki petak, neizostavan su deo uskršnje trpeze.

Međutim, postoji još nekoliko namirnica bez kojih najveći hrišćanski praznik ne može da prođe.

Kao predjelo možete da poslužite pitu sa sirom ili projice sa sirom i prazilukom, odnosno sa šunkom ili slaninom.

Takođe, na prazničnim trpezama svoje mesto često pronalaze i šareni rolati čiju koru možete da pravite sa spanaćem ili ajvarom, da biste dobili zelenkastu ili crvenkastu boju.

Postoje razni recepti za nadeve za slani rolat, a jedan od najpopularnijih i najukusnijih načina za izradu je da pomešate pavlaku i rendani kačkavalj. U tu smesu možete da dodate i grubo mleveni kikiriki ako volite. Pustite mašti na volju!

Pored navedenog, predjelo ne može da prođe bez mezetluka.

Posle kuvanih, farbanih jaja, glavna zvezda uskršnje trpeze je barena šunka koja može da se posluži i kao predjelo i kao glavno jelo. Ona se obično kuva u različitim začinima, kao što su beli luk, crni biber i listovi lovora, što daje bogat i aromatičan ukus. Uz barenu šunku nezaobilazan sastojak je ren, a kada tome dodamo kuvana jaja, dobijamo klasičnu uskršnju kombinaciju kojoj niko ne može da odoli.

Iako ste se već najeli šunke, jaja i rena, čeka vas glavno jelo, a to je obično pečena jagnjetina, jaretina ili praseće pečenje. S obzirom na to da se Uskrs proslavlja na proleće i da često bude lepo vreme, nije retkost da glavno jelo dođe pravo sa roštilja. Što da ne?!

Kao prilog najbolje prolazi zapečeni krompir, a uz to i sezonska salata poput zelene ili rotkvica.

Podsećamo vas da jaja, šunku za kuvanje, ren, meso za pečenje i ostale sastojke možete po super cenama da nabavite u Plus Cash&Carry-ju, koji se nalazi u Tržnom centru Zmaj u Zemunu, na adresi Autoput 18.

Za kraj, naravno, ostavljamo ono najslađe – torte i kolače koje su pripremile vredne ruke.

Prijatno!

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.