Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » 21. akcija ZA ZELENIJI BEOGRAD
Akcija ZA ZELENIJI BEOGRAD (fotografiju obezbedilo JKP Zelenilo-Beograd)
Akcija ZA ZELENIJI BEOGRAD (fotografiju obezbedilo JKP Zelenilo-Beograd)

21. akcija ZA ZELENIJI BEOGRAD

Akcija ZA ZELENIJI BEOGRAD, u organizaciji JKP „Zelenilo-Beograd“biće organizovana 21. put, od 27. maja 2024. Prijavljivanje će trajati do 21. juna.

Cilj je razvijanje pozitivnog odnosa prema zelenilu i cveću kod građana, uz istovremenu motivaciju da u pozitivnoj konkurenciji za izbor najlepših prostora unaprede stanje svog neposrednog okruženja.

Svi zainteresovani građani za učešće u akciji se mogu prijaviti „Zelenilu-Beograd“ na adresu Mali Kalemegdan 8 ili mejl adresu: info@zelenilo.rs, sa naznakom Za akciju „Za zeleniji Beograd“.

Izbor najlepših zelenih prostora, kao i prethodnih godina, vrši se u sedam kategorija:

  1. Najlepša zelena površina oko stambene zgrade gde se udruživanjem stanara prave divne zelene oaze;
  2. Najlepši balkon, gde svaki stanar iskazujući i uživajući u svom mikro prostoru istovremeno doprinosi ukupnoj lepoti zgrade, ulice pa na kraju i Grada;
  3. Najlepša zelena površina ispred poslovnih objekata, doprinosi ukupnoj lepoti Grada, ali i sama kompanija ima zasigurno mnogo pozitivnih poena od posetilaca, korisnika usluga;
  4. Najlepše školsko dvorište ima isključivo za cilj edukaciju dece od školskog uzrasta da nauče koliko im „zeleni svet“ znači za ukupan život i da ulažući svoj trud u ozelenjavanje kasnije umeju da cene javne zelene površine svog grada;
  5. Najlepše zelenilo oko predškolske ustanove, gde i sasvim mala deca treba da spoznaju prirodu koja ih okružuje i nauče od odraslih da je to nešto veoma važno za njihov život;
  6. Najlepše uređeno zelenilo ugostiteljskog objekta (letnja bašta) – kategorija u kojoj se takmiče isključivo ugostiteljski objekti;
  7. Najlepša okućnica u kojoj se nagrađuje trud i doprinos lepšem izgledu grada vlasnika objekata za individualno stanovanje.

Na početku akcije, takmičenje se sprovodi na nivou 10 centralnih opština (Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica), koje biraju po troje najboljih u svih sedam kategorija.

Osvajači prvih mesta, sa svih deset centralnih opština, učestvuju u takmičenju koje će se održati na nivou grada, a na završnoj svečanosti, koja se tradiconalno održava u prostorijama JKP „Zelenilo-Beograd“, na Malom Kalemegdanu, će biti proglašeni „najbolji od najboljih“.

Osim navedenih kategorija, od ove godine uvodimo jednu novinu i otvaramo konkurs koji će se odnositi na učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Naime, ideja je da naši najmlađi sugrađani, na nivou odeljenske zajedice, tehnikom koja je njima prihvatljiva, nacrtaju ili naprave rad na temu „Za zeleniji Beograd“. JKP „Zelenilo-Beograd“ će sve pristigle radove objaviti na sajtu Preduzeća, a najbolji radovi biće nagrađani i korišćeni u medijskim objavama.

JKP „Zelenilo-Beograd“, zajedno sa učesnicima, kojih je svake godine sve više, ovom Akcijom daje primer kako se treba odnositi prema sredini u kojoj živimo kroz podizanje ekološke sveti građana o značaju, zaštiti i unapređenju zelenih površina. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.