Naslovna » Izlasci » Festivali » Glumica „đavolske lepote“ Franziska Petri na FEST-u
FEST - Dejan Lilić i Franziska Petri

Glumica „đavolske lepote“ Franziska Petri na FEST-u

Glavna glumica u filmu „Izdaja“ (Izmena; Betrayal), Franziska Petri, biće gošća ovogodišnjeg FEST-a, kao i njen filmski partner – makedonski glumac Dejan Lilić.

„Izdaja“ je film Kirila Serebrenikova, građen na odnosu muškarca i žene. Brak je njihov status a neverstvo partnera trenutni izazov. Priča kojom ovaj ruski reditelj, ponire u skrivene emocije i misli prevarenih. Prostor i atmosfera ispunjen neverstvom i telo koje mu služi. Muškarac i žena, slučajni poznanici saznaju da su njihovi supružnici u vezi. To otkiće ih navodi da učine isto. Šta će preovladati, osećanje ljubomore ili možda strast? Šta izabrati – osvetu ili oproštaj?

Žena „đavolske lepote“, kako je opisao kritičar „Njujork Tajmsa“ Franzisku Petri, kaže da lik žene koju tumači, doživljava kao dve žene u jednoj i pojašnjava:
– S jedne strane glumim ženu koja je izneverena, ranjena iznutra što je želela na početku da prikrije, koja zbog toga beži i zatvara se u sebe. S druge strane, izrasta u ženu koja vara, postaje velika i snažna. Ona je potpuno drugačija. Što je bilo uživanje i zadovoljstvo igrati. Karakter sam sama napravila. Blizak mi je kao što je to verujem i drugima. Mislim da su svi u životu iskusili da budu prevareni ili su počinili prevaru. Znam taj osećaj iz ličnog iskustva.

Pročitajte i…
41. FEST od 22. februara do 3. marta: Priprema, pozor, FEST!
Krugovi“ na FEST-u
Mjuzikl „Jadnici“ na 41. FEST-u
„Hičkok“ na FEST-u

Da nije lako biti glumac, priznaje:
– Bilo je dosta izazova, dosta zahtevnih scena. Biti nag na snegu priznaćete nije bilo lako. Najteže je bilo pričati na ruskom, što sam saznala dve nedelje pred snimanje. Govoriti, plakati i vrištati na ruskom, potpuno stranom jeziku, nije bilo nimalo lako.

Kaže da je Serebrenikov „pronašao-otkrio“ u Berlinu na crvenom tepihu, drugog filmskog događaja:
– Od samog početka razumeli smo se. Razmišljali smo na sličan način. Instinktivno, intuitivno mogli smo da radimo, bez potrebe za mnogo priče. To je bila dobitna kombinacija.

„Holivud riporter“ navodi da je Franziska imala veoma zahtevnu glavnu ulogu, gde je istovremeno pružila fantastičan balans ledeno hladne i vatrene žene u liku koji tumači.

Studirala je na prestižnoj Ernst Busch Akademiji dramskih umetnosti. Prvi film u kom je igrala „Big mambo“, otvorio je 48. Berlinski festival kojim je otvorila vrata uspešne karijere. Sa filmom „Forget America“, privukla je pažnju kako kritike tako i publike. Na 59. Berlinskom festivalu, nagrađena je za ulogu u filmu „Za Mirijam“. Značajni filmovi: „Leo & Claire“, „Max und Moritz Reloaded „, „The heart is a dark forest“, „Long Shadows“… Živi u Berlinu.

Gost FEST-a biće i Franziskin filmski partner, makedonski glumac Dejan Lilić, inače poreklom Nišlija, gde na Ledenoj steni ima kuću u kojoj voli da se odmori, istovremeno to je mesto koje ga podseća na mladost i spokojstvo. Niška publika pamti ga i kao laureata Pozorišnog festivala Glumbal, gde je sa Hamletom osvojio prvu nagradu.

„Hamlet me je oplemenio i čudno ili ne, od mene je napravio boljeg čoveka. Još više: upravo mi je ta uloga donela novu i to baš u filmu ‘Izdaja'“ – kaže Lilić.

Film „Izdaja“ je na programu FEST-a 27. (DOB, 20.30) i 28. februara (Fontana, 17.00) i 3. marta (DOB, 15.00). (danubeogradu.rs)