Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Beograd u bojama cveća
Beograd u bojama cveća
Beograd u bojama cveća

Beograd u bojama cveća

Desi se da Beograd bude siv, ne samo u zimskim mesecima. Što nikako ne znači da takvo treba da bude i naše okruženje.

Kada je potrebno Beogradu dodati malo boje, najbolje je obratiti se stručnjacima.

Oni rade u kompaniji „Pantone“ i svetski su autoriteti kada su boje u pitanju. Jedna od eksperata u Panton timu je i Leatris Ajsmen (Leatrice Eiseman), izvršna direktorka Panton Kolor Instituta, autorka pet knjiga, među kojima se izdvaja „Boje za svako vaše raspoloženje“.

Za unošenje boja u svakodnevni život i prostor Leatris Ajsmen predlaže nešto sasvim jednostavno – cvetne aranžmane.

Boje zidova, nameštaja, automobila, prirode… ne mogu se menjati u zavisnosti od raspoloženja, ali zato je cveće tu. Baveći se ovom temom, Leatris ulazi i u širu oblast, koja bi se mogla nazvati filozofija terapije cvećem.

Cvetni aranžmani određenih kombinacija boja mogu, dakle, relaksirati ili stimulisati čula, oživeti lepa sećanja i popraviti raspoloženje. Cveće ne deluje samo bojom ili mirisom – rezultati naučnih istraživanja potvrđuju da biljke imaju pozitivno dejstvo na stanje duha i emocije.

Evo šta predlaže Leatris Ajsmen…

Pet emotivnih cvetnih kolor kombinacija

Cveće koje neguje je aranžman u nežnim, tananim, pastelnim tonovoma najsvetlijih nijansi žute, boje breskve, tople ružičaste, krem-bele i suptilne svetlozelene.

Namenjen je osobama kojima je potrebno da se osećaju sigurno, udobno i voljeno. Cveće ovih boja „brine“ o bolesnima i ostavljenima, a aranžman u beloj pletenoj korpici treba da izgleda kao cveće koje raste u prirodi.

Romantična osećanja, bliskost i divljenje prenosi aranžman sa mešavinom toplih crvenih tonova, svetlijih i tamnih, uz dodatne svetloljubičaste i šampanj detalje. Obično su to ruže u keramičkoj crveno-ružičastoj posudi.

Atmosferi senzualnosti i strastvenosti doprinose luksuzne i bogate dinamične kombinacije robusne crvene, ljubičaste, tamnonarandžaste uz zelene detalje. Pogodne su za elegantne večere i posebne trenutke. Crna keramička posuda je diskretna, a dozvoljeni su i ekstravagantni aranžmani.

Aranžman koji umiruje i opušta ima paletu veoma svetlih boja neba i mora – čiste nijanse zelene, plave i najsvetlije ljubičaste. Cvetovi su u vazi u obliku providne staklene kocke, tako da se vidi voda koja je unutra.

Zabavan aranžman poziva na kreativnost, igru, slavlje i slobodan duh, boje cvetova su jake i kontrastne, crvena, tamno plava, zelena, žuta, narandžasta… u sasvim originalnoj posudi.

Aranžmane koji okrepljuju mogu da naprave stručnjaci, ali i lično angažovanje ima posebnu draž i dodatne prednosti bavljenja lepim. (danubeogradu.rs; foto: Pantone)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.