Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Dnevna doza muzike
Dnevna doza muzike
Dnevna doza muzike

Dnevna doza muzike

U poplavi vesti o alternativnim načinima poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja, super biljkama koje sadrže dragocene donedavno nepoznate sastojke i lekovitim metodama dalekih kultura gotovo nezapaženo prolaze podaci o istraživanjima vezanim za blagotvorno dejstvo muzike.

Slušanje muzike kao sredstvo relaksacije preporučuje se u svim životnim dobima i okolnostima, zdravima i obolelima.

Pokret pristalica uvođenja terapije muzikom u medicinskim krugovima raste.

Pored povoljnog uticaja na mentalno zdravlje (osećaj zadovoljstva, smanjenje stresa i anksioznosti) zabeleženi su podaci o smanjenju bola i boljoj funkciji imunog sistema zbog uspostavljanja hormonskog balansa.

Lekari u Americi već koriste takozvanu melodičku intonativnu terapiju, odnosno terapiju muzikom kao potvrđeno uspešno pomoćno sredstvo za oporavak od posledica moždanog udara. Uz muziku, pokazalo se, obolelima se brže rehabilituju govor, sluh, pokreti i emocije.

Studije su i dalje pojedinačne i zahtevaju proveru na velikim uzorcima, a dok se to ne dogodi muzika svakako može da bude pouzdano lično sredstvo namenjeno opuštanju.

Klasika ili…

U situacijama stresa, neraspoloženja, nesanice… dovoljno je pustiti omiljenu melodiju i – efekti mogu da budu iznenađujuće pozitivni.

Muzika ne bi trebalo da bude glasna, slušalice se ne preporučuju. Neka zvuk lagano ispuni prostor… Ukoliko je potrebna dodatna motivacija za napore, predlaže se energičniji ritam.

U ispitivanjima efekata muzike na zdravlje uglavnom se koristi klasična muzika. Popularna klasika može se potražiti na internetu ili na radio stanicama za početak. Neka mini koncert u sopstvenom domu postane lepa navika.

Za bolje upoznavanje sa klasičnom muzikom i sasvim poseban doživljaj dobro je čuti izvođenja uživo. Nije potrebno planirati posetu velikom muzičkom događaju da bi se konzumirala muzika.

Beograđani imaju brojne mogućnosti, među kojima su i besplatni koncerti. Svakoga dana, na različitim lokacijama, beogradske ustanove kulture nude po nešto – Kulturni centar Beograda, Studentski kulturni centar, Dečji kulturni centar Beograda, Narodna biblioteka Srbije, programi Fakulteta muzičke umetnosti u koncertnim salama širom Beograda, besplatni koncerti u Galeriji SANU…

Poseta novom prostoru i novo iskustvo u svakom slučaju će pozitivno delovati na smanjenje stresa, bolje raspoloženja i sposobnost da se problemi sagledaju na drugi način. Vredi pokušati. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.