Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Sat manje sna u Beogradu
Sat manje sna u Beogradu: letnje računanje vremena
Sat manje sna u Beogradu: letnje računanje vremena

Sat manje sna u Beogradu

U nedelju, 29. marta, očekuje nas sat manje sna u Beogradu. Pomeranjem za jedan sat unapred (noć između subote i nedelje) vreme u 2.00 računa se kao 3.00.

Pomeranje kazaljki na časovnicima za jedan sat unapred i prelazak na „letnje računanje vremena“ ili „letnje ukazno vreme“ u Srbiji je prvi put primenjeno 27. marta 1983. godine.

Našem organizmu malo znači podatak da se sa ovim promenama suočava duže od tri decenije – prvog radnog dana posle pomeranja kazaljki i nekoliko narednih gotovo svi osećamo umor, pospanost, probleme sa koncentracijom i raspoloženjem…

Statistika beleži i podatke o ozbiljnijim reakcijama organizma, a ekonomija se bavi obračunom troškova i ušteda.

Jasno je, dakle, da nas promena u ličnom dnevnom ritmu dva puta godišnje čeka, pa ne ulazeći u argumente za i protiv, pogledajmo šta stručnjaci savetuju za lakše privikavanje.

Vikend buđenje u režimu radnog dana

Već u sredu koja prethodi nedelji trebalo bi otići u krevet petnaestak minuta ranije nego što je to uobičajeno, a svakog narednog dana još po desetak minuta ranije, kako bi promena bila postepena.

S tim u vezi, u toku čitave sedmice pre pomeranja kazaljki, savetuje se izbegavanje napitaka sa kofeinom i alkoholnih pića u popodnevnim i večernjim satima, da bi se lakše utonulo u kvalitetan san.

Sva svetla treba ugasiti ranije, što se posebno odnosi na kompjuterske i TV ekrane. Soba bi trebalo da bude dobro provetrena i prohladna. Pre spavanja preporučuje se kupka, čitanje ili druga aktivnost koja opušta.

Jutarnji alarm na budilniku takođe bi trebalo postepeno pomerati od sredine nedelje i buditi se svakog narednog dana po desetak minuta ranije. Ključno je primeniti ovo i u dane vikenda, kada se preporučuje buđenje u isto vreme kao radnim danima.

U nedelju će dobro doći jutarnja vežba na dnevnom svetlu, rani doručak i rana večera. Prvog radnog dana, u ponedeljak, jači jutarnji doručak je obavezan.

Stručnjaci koji se bave poremećajima sna u Vanderbilt centru (The Vanderbilt Sleep Disorders Center) istoimenog univerziteta u Nešvilu, u Sjedinjenim Američkim Državama, naglašavaju da bi odrasli trebalo da se napred navedenih saveta posebno pridržavaju kada su u pitanju deca, koja mogu da imaju probleme sa promenom navika. (danubeogradu.rs)