Naslovna » Avio karte » Destinacije » Gdanjsk – kroz kapije popločanim ulicama
Gdanjsk

Gdanjsk – kroz kapije popločanim ulicama

Jedan od najlepših gradova Poljske, kako se sa punim pravom opisuje Gdanjsk, leži na obali Baltičkog mora, na mestu ušća reke Motlave.

Gdanjsk je bio pozornica velikih istorijskih događaja na koje čuva sećanja, uz nastojanja da se obnovi i rekonstruiše ono što je u ratovima, posebno Drugom svetskom, uništeno.

Hoteli i atrakcije

Luksuzni hoteli u Gdanjsku – Hilton, Radisson Blu, Podewils, Hanza, Grand Cru… smešteni su u elegantna i romantična adaptirana istorijska zdanja. Može se, naravno, odsesti i u hotelima srednje klase Novotel, Best Western, Dom Aktora, Dom Muzyka, Impresja…

Stari grad sa uskim popločanim ulicama, malim prodavnicama, restoranima, kućama i crkvama originalne arhitekture je prepoznatljiv i lep kvart kojim počinje poseta.

Kroz njega prolazi Duga ulica, na čijem početku je Zlatna kapija iz XVII veka, a na kraju Zelena kapija, Gradska većnica i Dugi trg, na kojem je Neptunova fontana takođe iz XVII veka. Nedaleko je i ulica Marijacka i u njoj monumentalna Bazilika Svete Marije iz XV veka, najveća crkva u svetu napravljena od cigle, u čiji se zvonik može ući i iz njega pogledati grad.

Veliki broj prodajnih galerija, umetničkih radionica i događaja na otvorenom čini stari deo grada jedinstvenim. Dobro je otići i u izvanredan Oliva park i istoimeni zoo vrt, Muzej ćilibara, ploviti rekom ili posmatrati luku sa obale…

U Gdanjsku je otpočeo Drugi svetski rat, na šta podseća obeležje na ostrvu Vesterplate. Na pad komunizma i štrajk radnika u brodogradilištu uspomenu čuva Evropski centar pokreta Solidarnost. Istorijski muzej, Muzej pomorstva, Dizalica u luci, Oliva katedrala, crkva Svetog Nikole, crkva Svete Katarine… mesta su koja se u potpunosti uklapaju u doživljaj Gdanjska kao mesta izuzetne istorije i vrednosti.

Gdanjsk

Sa dva manja grada Gdanjsk čini celinu poznatu pod nazivom Trojmiasto. Njihove atrakcije su takođe dostupne, pa se do art nuvo starog dela grada, kilometrima dugih plaža i rizort kompleksa u susednom Sopotu stiže posle samo desetak minuta vožnje.

Najbolje vreme za boravak u Gdanjsku je leto, kada se na prosečnim temperaturama oko 20°C može duže boraviti na otvorenom. Zime su hladne, sa temperaturama oko nule, pa ovaj period treba izbegavati.

Avio-karte Gdanjsk

Iz Beograda za Gdanjsk letove imaju avio-kompanije Lufthansa i LOT, sa presedanjima u Minhenu ili Frankfurtu, odnosno Varšavi. Cena povratne karte je od 225 €.

Putovanje do Gdanjska traje najmanje četiri sata. Međunarodni aerodrom „Leh Valensa“ nalazi se 11 kilometara zapadno od grada. Beograd i Gdanjsk su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Gdanjsk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.