Crveno vino je omiljeno na našim prostorima i u umerenim količinama korisno za zdravlje, ali šta činiti u toku leta, kada druga pića i napici više prijaju?
Pošto je bogatog ukusa i pomalo „teško“, poznavaoci savetuju kako da crveno vino dobije osvežavajuću notu.
Rashladite ga. Trebalo bi da bude u frižideru 20-30 minuta pre serviranja i doživećete ga na potpuno nov način.
Izbegavajte barik vina. Crvena vina koja nisu odležala u hrastovim buradima ili su odležala kratko, lakša su i imaju više voćne arome.
Potražite srednje laka i laka vina sa manje od 13% alkohola. Što manje alkohola to bolje. Ova vina su primerenija za dane leta i po ukusu.
Pogledajte i sadržaj na etiketi – vina sa manje tanina imaju manje pun ukus, što je prijatnije kada su temperature visoke.
Izaberite ga, dakle, uz malo pažnje i rashladite ga, a mi podsećamo na pozitivne efekte konzumiranja crvenog vina, od kojih su neki u naučnom svetu novi i pomalo neočekivani.
Crveno vino za zdravlje
»Crveno vino je dobro za zdravlje srca i krvnih sudova. Ono sadrži, više od drugih vrsta vina, antioksidante koji povećavaju udeo dobrog holesterola u krvi i smanjuju udeo lošeg. »Crveno vino usporava starenje. Zahvaljujući antioksidantima, koža je bolje zaštićena od nepovoljnog uticaja sunčevih zraka, koji su jedan od osnovnih uzroka stvaranja bora i pigmentacije. Pored starenja kože, vino usporava starenje krvnih sudova, pa se negativne posledice proticanja godina kasnije ispoljavaju. »Crveno vino pomaže u borbi protiv karcinoma. Dokazano je da vino sadrži rezveratol, crveno vino više nego belo. Ova supstanca pomaže da terapije karcinoma (posebno prostate i melanoma) budu efikasnije. Izvesne studije su pokazale da isti sastojak smanjuje rizik od pojave karcinoma. »Crveno vino poboljšava pamćenje. Rezveratol regeneriše krvna zrnca i umanjuje upale, a istraživanja na životinjama su pokazala da čak menja i strukturu dela mozga odgovornog za pamćenje. Na ovaj način je memorija bolja, kao i sposobnost učenja. Crveno vino štiti i od Alchajmerove bolesti. »Crveno vino pomaže i u borbi protiv viška kilograma. Za sada je dokazano samo za vina od američkih sorti Muscadine (Scuppernongs). »Crveno vino je dobro za zube. Stomatolozi upozoravaju da vino svojom kiselošću omekšava gleđ i utiče na stvaranje karijesa. Ipak, sastojci vina istovremeno uništavaju bakterije koje se talože na zubima. Iako crno vino ima manje kiseline nego belo, ne treba joj dopustiti da dugo deluje – dovoljno je povremeno uzeti gutljaj vode ili oprati zube posle konzumiranja vina. »Crveno vino sprečava nastanak dijabetesa i pomaže u lečenju dijabetesa tipa 2, jer snižava nivo šećera u krvi. »Crveno vino jača imunitet. Dokazano je da osobe koje ga konzumiraju imaju manje šansi da dobiju prehladu ili grip.…
Preporučene količine vina su ne više od tri čaše dnevno i ne više od sedam čaša nedeljno za žene, odnosno ne više od četiri čaše dnevno i ne više od četrnaest čaša nedeljno za muškarce.
Za sve one koji ne smeju da ga konzumiraju zbog sadržaja alkohola, preporučuje se uzimanje crnog grožđa, jer se višestruko korisni rezveratol nalazi u njegovoj opni. (danubeogradu.rs)