Crveno vino
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Crveno vino i leto

Crveno vino i leto

Crveno vino je omiljeno na našim prostorima i u umerenim količinama korisno za zdravlje, ali šta činiti u toku leta, kada druga pića i napici više prijaju?

Pošto je bogatog ukusa i pomalo „teško“, poznavaoci savetuju kako da crveno vino dobije osvežavajuću notu.

Rashladite ga. Trebalo bi da bude u frižideru 20-30 minuta pre serviranja i doživećete ga na potpuno nov način.

Izbegavajte barik vina. Crvena vina koja nisu odležala u hrastovim buradima ili su odležala kratko, lakša su i imaju više voćne arome.

Potražite srednje laka i laka vina sa manje od 13% alkohola. Što manje alkohola to bolje. Ova vina su primerenija za dane leta i po ukusu.

Pogledajte i sadržaj na etiketi – vina sa manje tanina imaju manje pun ukus, što je prijatnije kada su temperature visoke.

Izaberite ga, dakle, uz malo pažnje i rashladite ga, a mi podsećamo na pozitivne efekte konzumiranja crvenog vina, od kojih su neki u naučnom svetu novi i pomalo neočekivani.

Crveno vino

Crveno vino za zdravlje

»Crveno vino je dobro za zdravlje srca i krvnih sudova. Ono sadrži, više od drugih vrsta vina, antioksidante koji povećavaju udeo dobrog holesterola u krvi i smanjuju udeo lošeg.

»Crveno vino usporava starenje. Zahvaljujući antioksidantima, koža je bolje zaštićena od nepovoljnog uticaja sunčevih zraka, koji su jedan od osnovnih uzroka stvaranja bora i pigmentacije. Pored starenja kože, vino usporava starenje krvnih sudova, pa se negativne posledice proticanja godina kasnije ispoljavaju.

»Crveno vino pomaže u borbi protiv karcinoma. Dokazano je da vino sadrži rezveratol, crveno vino više nego belo. Ova supstanca pomaže da terapije karcinoma (posebno prostate i melanoma) budu efikasnije. Izvesne studije su pokazale da isti sastojak smanjuje rizik od pojave karcinoma.

»Crveno vino poboljšava pamćenje. Rezveratol regeneriše krvna zrnca i umanjuje upale, a istraživanja na životinjama su pokazala da čak menja i strukturu dela mozga odgovornog za pamćenje. Na ovaj način je memorija bolja, kao i sposobnost učenja. Crveno vino štiti i od Alchajmerove bolesti.

»Crveno vino pomaže i u borbi protiv viška kilograma. Za sada je dokazano samo za vina od američkih sorti Muscadine (Scuppernongs).

»Crveno vino je dobro za zube. Stomatolozi upozoravaju da vino svojom kiselošću omekšava gleđ i utiče na stvaranje karijesa. Ipak, sastojci vina istovremeno uništavaju bakterije koje se talože na zubima. Iako crno vino ima manje kiseline nego belo, ne treba joj dopustiti da dugo deluje – dovoljno je povremeno uzeti gutljaj vode ili oprati zube posle konzumiranja vina.

»Crveno vino sprečava nastanak dijabetesa i pomaže u lečenju dijabetesa tipa 2, jer snižava nivo šećera u krvi.

»Crveno vino jača imunitet. Dokazano je da osobe koje ga konzumiraju imaju manje šansi da dobiju prehladu ili grip.

Crveno vino

Preporučene količine vina su ne više od tri čaše dnevno i ne više od sedam čaša nedeljno za žene, odnosno ne više od četiri čaše dnevno i ne više od četrnaest čaša nedeljno za muškarce.

Za sve one koji ne smeju da ga konzumiraju zbog sadržaja alkohola, preporučuje se uzimanje crnog grožđa, jer se višestruko korisni rezveratol nalazi u njegovoj opni. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.