Mali stan u novim bojama
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Saveti: Mali stan u novim bojama

Saveti: Mali stan u novim bojama

Leto je vreme pogodno za molerske radove, koji mogu biti izvor zadovoljstva i ušteda ukoliko je stan mali, pa ukućani odluče da se sami late posla.

Specijalizovane prodavnice nude sve potrebne materijale. Dovoljno je, dakle, prepustiti se mašti i uz malo volje promeniti u potpunosti svakodnevni ambijent.

Uz mali stambeni prostor, međutim, vezuju se i mnoga manje ili više utemeljena mišljenja kada je o izboru boja i dekoracije reč, pa evo nekoliko korisnih pravila koja se mogu primeniti, bilo da stan krečite sami ili ste taj posao ipak prepustili profesionalcima.
Mali stan u novim bojama

Beo mali stan ne izgleda veći

Najčešća zabluda koju odmah treba razbiti je da će sa belom bojom zidova i nameštaja mali stan izgledati veći. Slično je i pogrešno uverenje da u stanu treba da bude što manje nameštaja.

Umesto toga, brižljiv izbor boja i kombinacija može od stana da napravi privlačan prostor sa stilom, koji prevazilazi njegova prostorna ograničenja.

Iako ne postoji neka posebna boja koja stan može da „poveća“, određena pravila bi trebalo primeniti…

»»» Izaberite jasne, oštre, otvorene boje umesto tamnih i mutnih.

»»» Akcentujte bojama neobična mesta – unutrašnje delove radijatora ili police, unutrašnji okvir prozora… Ukoliko imate malo predsoblje, neka ono bude tamnije boje od sobe, u tom slučaju se između njih stvara specifičan odnos tako da se soba otvara kao veći i osvetljeniji prostor.

»»» Slično prethodnom, jedan zid se može obojiti tamnije, akcentovanjem njega izgleda kao da se okolni prostor otvara.

»»» Stvari u prostoru ne bi trebalo da izgledaju kao gomila nasumično razbacanih komada – to će stan samo još više smanjiti. Potrebno je uvesti red detaljima – neka abažur lampe ima istu strukturu ili ton kao jastuče na krevetu, ram od slike istu strukturu drveta kao klub sto…

Mali stan u novim bojama

Jarke boje u kuhinji, pastelne u kupatilu

»»» Jarke boje koristite isključivo u kuhinji, dozvoljena je čak i crvena. Tu možete i da okačite keramičke tanjire na zidove ili ih zatrpate praktičnim policama.

»»» Za kupatilo se preporučuju pastelne boje što originalnijih bogatih tonova.

»»» Specijalne tehnike dorade i ukrašavanja takođe mogu vizuelno da povećaju prostor. Nešto tamniji plafon spušten donekle i na zidove, ili ukrasne metalne trake pri vrhu zidova, istog sjaja kao metalni delovi modernog nameštaja, doprineće originalnošću da prostor izgleda elegantno i sasvim posebno, daleko od utiska „malog stana“. Može se i jednostavno izvući nekoliko raznobojnih linija na belom zidu ispod tavanice.

Mali stan u novim bojama

»»» Tavanica može da bude i značajno svetlija od zidova, kako bi se prostor otvorio prema gore.

»»» Ofarbana platna, nalepnice za zidove i slični dekorativni elementi su nešto sa čim ne treba preterivati, ali ih treba imati na umu kada se želi brza promena.

»»» I za kraj – jedan lep i neobičan savet. Obavezno imajte u malom stanu jedan potpuno crn komad. On će pomoći da se druge boje vizuelno definišu i izgledaju otvoreno i prijatno, baš kako treba. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković

Jedan komentar

  1. Uz boje koje ste odabrali za stan treba uklopiti i namestaj, Danas je na trzistu velika ponuda mebla, raznih boja i dezena, po pristupacnim cenama. Jeftinije je od kupovine novog namestaja, a mozete da dobijete namestaj bas kakav ste zamislili.