Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Jesen u Beogradu: Novi početak
Jesen u Beogradu

Jesen u Beogradu: Novi početak

Beograd se budi. Leto je na izmaku, jesen u Beogradu već sada može da se oseti. Ovo je novi početak.

Ispratili smo Karneval brodova, preživeli još jedan Belgrade Beer Fest, polako se završavaju (ili su već završeni) letnji programi na Gardošu, u Bojčinskoj šumi, na Lidu i Olimpu i na drugim letnjim scenama širom grada.

Vreme je da se uozbiljimo. Dani su uveliko kraći, noći osetno hladnije, pa kasnovečernja ispijanja piva po gradskim baštama i nisu više tako prijatna.

Većina Beograđana se vratila sa odmora. Po beogradskih ulicama sve je više rasutog žuto-narandžastog lišća koje nas opominje da je vreme da se probudimo. Beograd je ponovo živ!

Sa mislima na šum mora, neku od evropskih metropola ili netaknutu i predivnu prirodu po zabitima Srbije svako se kreće ka svom cilju. Posao, škola, fakultet, smaranje po čekaonicama domova zdravlja…

Jesen u Beogradu

Studentski život – početak

Brucoši imaju još nepun mesec fore za odmaranje, a ovi već prekaljeni studenti „s nosem zabijenim u knjigu“ vredno spremaju ispite za septembarski rok.

Vraćaju se iz svojih kuća i ponovo naseljavaju iznajmljene stanove ili studentske domove dok im je i dalje sveže sećanje na miris doručka koji su im majke ujutru pripremale. Sada će sve ponovo morati sami ili će se ipak odlučiti na brzu hranu. Oni koji imaju bonove vratiće se na svoja mesta u jednoj od gradskih menzi.

Jesen u Beogradu

Đački život

Na ulicama ponovo sve vrvi od đaka. Čuje se graja. Odmorni, a neki bogami i smoreni, sa velikim rančevima na leđima sami ili u društvu, užurbano hitaju u smeru iz kog se čuje školsko zvono.

Za starije osnovce i srednjoškolce početak nove školske godine ravan je romantičnoj drami sa tužnim krajem. Jer, tokom leta stiču se nove ljubavi pa će tako na školskim klupama sada biti urezana neka nova imena sa znakom plus između.

Roditelji svoje pubertetlije obično bodre rečima: „Raduj se jer ćeš ponovo da vidiš drugare iz odeljenje i razrednu“. O tome šta ćerke i sinovi misle posle takve izgovorene roditeljske rečenice bolje da ne komentarišemo.

Poletarci

Roditelji, kao u hordama, ponovo vode svoju dečicu ranom zorom do vrtića, pa onda užurbano nastavljaju do posla.

Najmlađima je izgleda najlakše, jer su najmanje svesni šta znači kraj leta i početak novih obaveza. Kako je to lepo kad ti ni na kraj pameti nije pojam „troškovi“…

Jesen u Beogradu

A u gradskom prevozu…

Aktuelan je zimski red vožnje. Ove sezone ojačan besplatnim bežičnim internetom. To znači da će svi opremljeni „smart telefonima“ sada još bolje moći da budu u toku sa svime što se dešava u zemlji.

Predlog, preskočite sekciju „Vesti/Politika“ jer to samo može da vam upropasti divno jesenje jutro. Ipak, verovatnije je da ćemo svi da se nerviramo, jer ćemo ubrzo da otkrijemo: jeste – besplatni Wi-Fi u vozilima gradskog prevoza, ali protok očajan = dodatno nerviranje.

Penzioneri će, kao i uvek, da se guraju sa đacima u jutarnjem špicu, a svi ostali će da se pitaju „zar nisu to mogli da obave tokom leta ili u neko drugo doba dana kada su manje gužve?!“. Pokušajmo da nađemo razumevanje za starije sugrađene i ustupimo im mesto u prevozu. Naravno, ustupite mesto trudnici kad uđe u bus/tramvaj/trolu!

Jesen u Beogradu

Iskoristite svaki zračak

Na klupama u parkovima, na Kališu i Tašu, prepričavaju se događaji proživljeni tokom leta. Iskoristite lepo vreme, dok još traje (a obećali su nam meteorolozi da će i septembar biti topao).

Učestvujte u nekoj od zanimljivih jesenjih trka i Rolerijadi.

Gledajte u zvezde sa nekog od gradskih bedema i razmišljajte o nečemu lepom. Isplanirajte jesen u Beogradu, zaokružite predstave koje želite da pogledate na predstojećem Bitefu, raspitajte se šta se daje u bioskopima i proverite koje žurke ne bi trebalo da propustite. Nije greh, ni ako smislite već sad gde biste voleli da dočekate Novu 2016. godinu. Ponuda već ima.

Beograđani koji planiraju zimovanje, trebalo bi da budu tokom jeseni maksimalno racionalni i štedljivi. Sreća njihova pa ne moraju još da odvajaju novac za školski pribor, jer u ranac, nažalost, danas staje i cela jedna plata.

Oni koji nisu obilazili Adu Ciganliju tokom leta jer su im smetale velike gužve, mogu to da urade tokom septembra, oktobra. Ništa od kupanja, ali Ada je u septembru prelepa, za šetnju, odmor, neki od sportova i, naravno, neizostavnu vožnju bajsom, rolerima…

More – ćao!

More ostavljamo u mislima i na fotografijama i polako počinjemo da razmišljamo o predstojećoj sezoni klizanja, na nekom od gradskih klizališta.

Ništa vas ne sprečava da i tokom jeseni i zime koristite neki od zatvorenih beogradskih bazena. Mogućnosti ovog grada su velike, iskoristite ih maksimalno u bilo koje doba godine!

Jesen u Beogradu

Zimnica

I na pijacama dolazi do smene boja. Već sad Beograđani „mravi“ razmišljaju o zimnici, dok će Beograđani „cvrčci“ iskoristiti „mrave“ kad počne vreme slava i proslava.

Otrežnjenje

Zeleni Beograd nekako lagano ponovo postaje sivi Beograd, svidelo se to nama ili ne. Uskoro će i fontane da utonu u zimski san. Ovde je život brz pa je takvo i otrežnjenje.

Beograđanin se na sve brzo privikne.

Zato, sve lepo što ste proživeli tokom leta pamtite, a one ružne stvari odmah zaboravite i prepustite se Beogradu. I tokom jeseni Beograd ume da pruži čari i sitna zadovoljstva. Sitnice život znače!

Samo pogledajte naš Kalendar i shvatićete da će jesen u Beogradu biti i te kako uzbudljiva! (danubeogradu.rs)

Jesen u Beogradu

Uređuje: Nada Mandić