Grejanje: Na koju temperaturu podesiti termostat
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Grejanje: Na koju temperaturu podesiti termostat

Grejanje: Na koju temperaturu podesiti termostat

Sa početkom jeseni i grejne sezone, bez obzira na način grejanja, svi se nalazimo u periodu privikavanja na promene temperature i vlažnosti u okruženju.

Kada se tome doda velika razlika između jutarnjih i podnevnih spoljnih temperatura i pomeranje vremena na časovnicima, dešava se da nam nije prijatno ni u zatvorenom, ni na otvorenom prostoru.

Podešavanje termostata u prostoriji u kojoj boravimo uslovljeno je individualnim preferencijama, a ni želja ili potreba da se uštedi ne smeju se zanemariti.

Zašto onda davati bilo kakav savet?

Pa, jednostavno, zato što se dešava da se u suviše toplom ili hladnom prostoru kriju uzroci stresa, bezvoljnosti, nedostatka sna, koje smo spremni da pripišemo nečem drugom, ili nekom drugom. Da pokušamo, najpre, temperaturu da promenimo.

Eksperti tvrde da je, za zdravlje, u prostorijama u kojima duže boravimo, najbolje da termostat podesimo na temperature između 18 i 21°C.

U ostalim delovima stana, po preporukama, temperatura vazduha bi trebalo da bude 16-18°C. Ukoliko vam se čini da su ove temperature niske, pre nego što ih povećate, setite se leta.

Pre samo nekoliko meseci, ignorisali smo savete da termostat klima uređaja podesimo na, po našem mišljenju, previsokih 25°C.

U kompleksnom odnosu subjektivnog i objektivnog, temperatura napolju i unutra, ne treba zaboraviti ni vlažnost. Pravilo je da bude niža što su spoljne temperature niže, ali nikako ne suviše niska, ili visoka.

Ukoliko je u stanu 21°C, na primer, a napolju 10-20°C, idealna vlažnost je oko 35%, ali ako je spoljna temperatura oko nule, dovoljna vlažnost u stanu je 25%.

Grejanje: Na koju temperaturu podesiti termostat

Termostat reguliše san

Brzina uspavljivanja i buđenja, kvalitet odmora i spremnost za novi dan zavise i od temperature vazduha u sobi.

Fiziološka priprema organizma za san podrazumeva „komandu“ centralnog nervnog sistema, kojom se neznatno spušta telesna temperatura. To će se dogoditi jednostavnije ukoliko je telo pomalo rashlađeno.

Ako je, međutim, u sobi suviše hladno ili toplo, organizam treba da uloži napor da svoju idealnu temperaturu za san dostigne i održava, što remeti ciklus spavanja i prekida san više puta u toku noći.

Temperaturu u prostorijama za spavanje i za dnevni boravak teško je preporučiti, pošto individualne razlike postoje. Eksperimentisanje sa promenjenim uslovima, nešto hladnijim ili toplijim, međutim, ima smisla i treba ga probati. (danubeogradu.rs)

Grejanje: Na koju temperaturu podesiti termostat

Uređuje: Katarina Vidaković