Kako pobediti ponedeljak
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kako pobediti ponedeljak

Kako pobediti ponedeljak

Posle svakog vikenda u Beogradu postavlja se pitanje – Kako pobediti ponedeljak?

Dobro poznato osećanje koje dele zaposleni i šefovi, učenici i profesori, deca i vaspitači… i svi drugi koji nemaju radne obaveze, ali ih imaju članovi njihovih porodica. Ritam života se ponedeljkom svakako menja, u gradu, svuda oko nas.

Petak asocira na opuštanje, planove, mogućnosti, lično zadovoljstvo, a ponedeljak na stres, neizvesnost, prisilu, čak i strepnju.

Taj ponedeljak zna da upropasti čak i nedelju uveče, mnogo pre jutarnjeg alarma kojim nas bude časovnici.

Kako da od ponedeljka napravimo makar malo bolji dan? Evo nekoliko jednostavnih saveta koji mogu da pomognu.

Dobar petak za dobar ponedeljak

Pripremite se za ponedeljak u petak – napravite na kraju dana spisak započetih poslova, obeležite prioritete i ono što ćete u ponedeljak prvo da uradite.

Pripremite se i u nedelju. Izgleda kao da je podsećanje preterano, ali pomaže da odevna kombinacija, stvari i sitnice koje nosite sa sobom budu spremni veče pre ponedeljka. Izaberite ono što vam dobro stoji i u čemu se osećate izuzetno baš za ponedeljak.

Petak je, zapravo, u velikoj meri odgovoran za problem sa ponedeljkom. Često već od sredine dana razmišljamo o vikendu i odlažemo obaveze za sledeću nedelju.

Petkom treba uložiti podjednako napora kao, na primer, utorkom, da se što više uradi. Ujednačeni nedeljni kalendar najbolji je lek protiv lošeg ponedeljka.

Kako pobediti ponedeljak

Ponedeljak, dan za zadovoljstvo

Ponedeljkom zaboravite na dijetu, obavezan je doručak pre odlaska na posao, bogat proteinima. Jaja ili jogurt mogu da budu dobar izbor. Sitost i povećan nivo energije sigurno će vas učiniti snažnijim i bolje raspoloženim.

Razmislite, nemoguće je da vam se zabavne i dobre stvari događaju samo za vikend. Priredite sebi opuštanje ponedeljkom uveče. Izaberite aktivnost u kojoj najviše uživate i zakažite je za ponedeljak, bilo da je to izlazak sa prijateljima, odlazak u fintes studio, u bioskop, šoping…

Odložite sve privatne obaveze za neki drugi dan, bilo da se radi o kuvanju ili odlasku u banku.

Ponedeljak je dan za novac, i moj izbor

Ako baš ništa ne uspe pomislite jednostavno – za to što radite ste plaćeni. Da, za svaki sat tog ponedeljka dobićete novac. Zvuči kao kliše, ali budite zahvalni za pruženu mogućnost i priliku.

Ili, ako je lakše, promenite „moram da radim“ u „želim da radim“. Neka rad ponedeljkom postane vaš izbor i zadovoljstvo. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. A, shta je sa nama koji chesto radimo vikendom?