Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Redovna vikend gimnastika uma

Redovna vikend gimnastika uma

Gimnastika uma: za bolji rad klikera

Vežbe i fizički trening promovišu se opravdano kao neophodan preduslov za dobro zdravlje, pri čemu je pomalo zapostavljena gimnastika uma, podjednako važna u svim uzrastima.

Naučno je dokazano, naime, da postoje aktivnosti koje pogoduju funkcionisanju pojedinih delova mozga odgovornih za učenje, pamćenje, rešavanje problema, na kraći i duži rok.

Pored neposrednih efekata, dobro je misliti i na decenije poznih godina koje je doneo produženi životni vek, i posvetiti se ovoj temi što pre.

Sledi nekoliko hobija korisnih za mentalnu vitalnost. Oni se mogu praktikovati bilo kada, ali se vikend čini najpogodnijim za početak.

Mentalne, ali i fizičke vežbe

Čitanje. – Pored toga što obogaćuje rečnik i nudi primenljiva znanja, redovno čitanje stvara veze između nervnih ćelija u kori velikog mozga, bez obzira na sadržaj pročitanog. Ne mora to, dakle, da bude litetatura koja zahteva ozbiljno razmišljanje – svako čitanje čini da mozak dobije dodatnu energiju, bude zdraviji i spremnije reaguje na jezičke poruke i sadržaje.Gimnastika uma

Učenje novog jezika. – Izvanredno je za usporavanje starenja mozga i korisno čak i ako ne putujete nigde. Brojne moždane aktivnosti kao što su mišljenje, pamćenje, planiranje i drugi mentalni zadaci obavlalju se efikasnije i bolje, sa prolongiranim rezultatima na godine koje dolaze. Učenje jezika nikada nije bilo jednostavnije. Besplatni internet kursevi, uključujući i one opremljene mobilnim aplikacijama, svima su dostupni, pa se jezik može učiti na svakom mestu i u svako vreme.

Igranje video igara. – Iako su stekle lošu reputaciju zbog dugog boravka ispred ekrana, nedvosmisleno je dokazano da video igre predstavljaju odličan trening za um. Obrada novih informacija i onih uskladištenih u memoriji, poboljšanje veštine kretanja u prostoru, strateškog planiranja i motorike samo su neke od koristi. Istraživači poručuju – trideset minuta video igrica dnevno je sasvim dovoljno.

Sviranje na nekom instrumentu. – I ova veština se može naučiti samostalno uz internet kurseve, sa preporukom da deca započnu muzičko obrazovanje na što ranijem uzrastu. Blagotvoran uticaj na mišljenje i druge kognitivne funkcije i veštine potkrepljen je i fiziološkim nalazima.

Fizičko vežbanje. – U velikoj meri doprinosi pamćenju, posebno funkciji prepoznavanja. U toku treninga oslobađa se specifičan protein koji poboljšava dugoročno pamćenje i druge mentalne sposobnosti, pa pozitivnim efektima vežbanja treba dodati i one koji se odnose na mišljenje i inteligenciju. (danubeogradu.rs)