Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Začini iz saksije, iz baštice u kuhinji

Začini iz saksije, iz baštice u kuhinji

Začini iz saksije su korisni i lepi. Možete da ih dodate jelima i pićima, kupkama, maskama za lice…

Možete da ih izdrobite i pomirišete kao deo svakodnevne aromaterapije, napunite njima platnenu vrećicu i stavite je pod jastuk, da ih samo posmatrate i uživate…

Ma koliko da je kuhinja mala, za biljke se može pronaći mesto.

Gajite začine koje najviše koristite, ili probajte nove. Biljke koje najbolje uspevaju u saksiji su nana, bosiljak, ruzmarin, peršun, origano, majčina dušica, mirođija, korijander… Ukoliko imate balkon, zasadite različite vrste.

Začini iz saksije, iz baštice u kuhinji

Saveti za gajenje

Prvi preduslov je svetlost. Najbolje je da biljke budu direktno izložene suncu i što bliže prozoru. Ukoliko imate više saksija jednu do druge, s vremena na vreme ih „rotirajte“, odnosno menjajte im mesta.

Obavezna je dobra drenaža i izbegavanje preteranog zalivanja. Začinskim biljkama, u najvećem broju slučajeva, manje će škoditi suva zemlja nego višak vode.

Trenutak branja je važan. Za prvo branje biljka mora da bude dovoljno zrela i nikada ne treba skinuti više od jedne trećine listića odjednom.

Sve cvetove koji se pojave treba odstraniti čim se zametnu, odnosno primete, kako bi se u listovima očuvalo što više arome i korisnih sastojaka. Ukoliko se grančice i listovi otkidaju pravilno, biljka će i dalje da se širi i napreduje.

Savet o „orezivanju“ možete za svaku vrstu potražiti na internetu ili postepenim probama doći do zaključka šta je odgovarajuće.

Začini iz saksije, iz baštice u kuhinji

Začini u saksijama, za zdravlje

Začinsko bilje koje gajite u kuhinji pozitivno deluje, i na zdravlje, i na raspoloženje.

Biljke prečišćavaju vazduh u prostoriji, na terasi, i svuda gde se nalaze.

Dodavanje svežih biljaka u obroke pomaže detoksifikaciju organizma, odnosno uklanjanje štetnih supstanci, pesticida i đubriva, koji su, na žalost, ušli u lanac naše ishrane. Poznato je da su upravo začinske biljke, kao što su peršun, nana, korijander… najefikasnije, a za one koje smo sami odgajili možemo da budemo sigurni da su bez ikakvih aditiva.

Začini iz saksije, iz baštice u kuhinji

Začinske biljke u kuhinji imaju estetsku vrednost, ukrašavaju ambijent i čine ga prijatnim. Briga o njima predstavlja jednostavan i lep hobi, za celu porodicu. Ne treba zanemariti ni edukaciju najmlađih, a mala bašta u kuhinji, bez mnogo zahteva, je idealna za to.

Pojedini spiritualni i filozofski dalekoistočni pravci u svojih shvatanjima naglašavaju značaj kontakta sa svim elementima prirode, uključujući i zemlju, za zdravlje, pa i to treba imati u vidu.

Dejstvo mirisa eteričnih ulja na opuštanje i mentalno zdravlje dobro je poznato u svim tradicionalnim medicinama. Intenzivnim aromama obiluje upravo začinsko bilje, koje se jednostavno može gajiti u kuhinji ili na terasi, za bolje raspoloženje i lepši dan u Beogradu… (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.