Začini iz saksije su korisni i lepi. Možete da ih dodate jelima i pićima, kupkama, maskama za lice…
Možete da ih izdrobite i pomirišete kao deo svakodnevne aromaterapije, napunite njima platnenu vrećicu i stavite je pod jastuk, da ih samo posmatrate i uživate…
Ma koliko da je kuhinja mala, za biljke se može pronaći mesto.
Gajite začine koje najviše koristite, ili probajte nove. Biljke koje najbolje uspevaju u saksiji su nana, bosiljak, ruzmarin, peršun, origano, majčina dušica, mirođija, korijander… Ukoliko imate balkon, zasadite različite vrste.
Saveti za gajenje
Prvi preduslov je svetlost. Najbolje je da biljke budu direktno izložene suncu i što bliže prozoru. Ukoliko imate više saksija jednu do druge, s vremena na vreme ih „rotirajte“, odnosno menjajte im mesta.
Obavezna je dobra drenaža i izbegavanje preteranog zalivanja. Začinskim biljkama, u najvećem broju slučajeva, manje će škoditi suva zemlja nego višak vode.
Trenutak branja je važan. Za prvo branje biljka mora da bude dovoljno zrela i nikada ne treba skinuti više od jedne trećine listića odjednom.
Sve cvetove koji se pojave treba odstraniti čim se zametnu, odnosno primete, kako bi se u listovima očuvalo što više arome i korisnih sastojaka. Ukoliko se grančice i listovi otkidaju pravilno, biljka će i dalje da se širi i napreduje.
Savet o „orezivanju“ možete za svaku vrstu potražiti na internetu ili postepenim probama doći do zaključka šta je odgovarajuće.
Začini u saksijama, za zdravlje
Začinsko bilje koje gajite u kuhinji pozitivno deluje, i na zdravlje, i na raspoloženje.
Biljke prečišćavaju vazduh u prostoriji, na terasi, i svuda gde se nalaze.
Dodavanje svežih biljaka u obroke pomaže detoksifikaciju organizma, odnosno uklanjanje štetnih supstanci, pesticida i đubriva, koji su, na žalost, ušli u lanac naše ishrane. Poznato je da su upravo začinske biljke, kao što su peršun, nana, korijander… najefikasnije, a za one koje smo sami odgajili možemo da budemo sigurni da su bez ikakvih aditiva.
Začinske biljke u kuhinji imaju estetsku vrednost, ukrašavaju ambijent i čine ga prijatnim. Briga o njima predstavlja jednostavan i lep hobi, za celu porodicu. Ne treba zanemariti ni edukaciju najmlađih, a mala bašta u kuhinji, bez mnogo zahteva, je idealna za to.
Pojedini spiritualni i filozofski dalekoistočni pravci u svojih shvatanjima naglašavaju značaj kontakta sa svim elementima prirode, uključujući i zemlju, za zdravlje, pa i to treba imati u vidu.
Dejstvo mirisa eteričnih ulja na opuštanje i mentalno zdravlje dobro je poznato u svim tradicionalnim medicinama. Intenzivnim aromama obiluje upravo začinsko bilje, koje se jednostavno može gajiti u kuhinji ili na terasi, za bolje raspoloženje i lepši dan u Beogradu… (danubeogradu.rs)