Naslovna » Turizam » Beograd za početnike
Beograd za početnike

Beograd za početnike

Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Procenjuje se da ljudi žive na tom području već devet hiljada godina (jedna od najvećih praistorijskih kultura u Evropi, Vinča, razvila se upravo na području današnjeg Beograda). Danas je reč o modernom, evropskom gradu koji se razvio pod uticajem i zapada i istoka.

Beograd za početnike (foto: Shutterstock)

Ključan objekat za upoznavanje istorije ovog velikog grada je Beogradska tvrđava.

Najstariji delovi tvrđave potiču još iz trinaestog veka. S obzirom da se nalazi na strateški važnom položaju, tj. grebenu koji je savršena lokacija za izgradnju vojnog objekta (čak se i jedan rimski vojni logor nalazio na tom istom mestu), mnogo je puta kroz vekove osvajana, rušena pa obnavljana. Služila je kao mesto u koje bi se armija povukla i čekala bitku. Po tome je, u stvari, nazvan i deo grada u kom se tvrđava nalazi, današnji park Kalemegdan.

Reč „kale“ na turskom znači kula, a „megdan“ znači borba. Turci su mu dali ime i Fićir-bajir, što znači breg za razmišljanje (izvor). U tom najvećem beogradskom parku, koje je popularno odredište za sve Beograđane koji žele da se malo maknu od gradske gužve i dođu među zelenilo, nalazi se i zoološki vrt, dečji zabavni park, sportski tereni kao i vojni i prirodnjački muzej.

Beograd za početnike (foto: Shutterstock)

Centar – Knez Mihailova

Centar života u Beogradu ipak je Knez Mihailova, najvažnija gradska pešačka zona i promenada. Možda niste znali da je zakonom zaštićena kao jedna od najstarijih i najvrednijih znamenitosti grada.

Ulica, koja je dobila ime po knezu Mihailu Obrenoviću, duga je otprilike jedan kilometar i u njoj se nalazi velik broj građevina izgrađenih još u 19. veku, iako danas dominiraju moderni kafići, restorani i prodavnice – Business Week proglasio ju je jednim od najboljih evropskih mesta za šoping.

Beograd za početnike (foto: Shutterstock)

Manifestacije i noćni život

U Beogradu se godišnje odvija više od sto različitih manifestacija, od čega je većina međunarodnog karaktera.

Neki od njih su BITEF (pozorišni festival), Sajam knjiga, FEST, BELDOCS i Kratki metar (filmski festivali), BEMUS (klasična muzika), Mikser, Resonate i Oktobarski salon (umetnost, tehnologija, dizajn). Značajni su i Guitar Art Festival, Noć muzeja i mnogi drugi festivali, sajmovi…

Najposećeniji su Belgrade Summer Festival i Beer Fest, koji se odvija u augustu. Procenjuje se da ga poseti više od pola miliona ljudi, od čega je sve veći broj gostiju iz zapadne Evrope, do te mere da je ponekad teško pronaći smeštaj, to jest, traži se krevet više.

Evropljani su takođe ludi za beogradskim noćnim životom, jer su splavovi na Dunavu i Savi nešto što je jedinstveno Beogradu; teško da u nekom drugom gradu možete da pronađete toliko klubova koji puštaju potpuno različitu muziku – od rocka do „narodnjaka“ – a toliko su blizu jedan drugoga.

Beograd za početnike (foto: Shutterstock)

Hram svetog Save

Jedan od simbola grada je Hram svetog Save. Teško ga je ne primetiti, s obzirom da je smešten u samom centru grada a i viši je od 70 metara, i još izgrađen na visoravni.

Reč je o najvećem pravoslavnom hramu u Srbiji i jednoj od najvećih pravoslavnih crkvi u svetu, koja prima deset hiljada ljudi. Hram je većinom izgrađen od belog mermera, a mnogi smatraju da mu je najlepši deo kupola koja je visoka čak 12 metara. U svakom slučaju, Hram svetog Save među najimpresivnijim je građevinama tog dela Evrope.

Ne zaboravimo da je Hram svetog Save smešten pored Narodne biblioteke Srbije.

Zanimljivo je napomenuti da Beograd svakom godinom beleži sve više turističkih noćenja, a gosti dolaze iz svih krajeva sveta. Očigledno je da je ovaj predivan grad, koji godinama nije bio u centru pažnje turista, konačno postao jaka turistička destinacija, kako mu i priliči. (Maja Horvat; sve fotografije: Shutterstock)

Uređuje: DuB volonteri