Naslovna » Turizam » Zeleni Beograd » Beogradski zoološki vrt – Vrt dobre nade
Beogradski zoološki vrt – Vrt dobre nade

Beogradski zoološki vrt – Vrt dobre nade

Gosti Beograda obično su iznenađeni kada saznaju da se zoološki vrt nalazi u najužem centru grada, na lokaciji srednjovekovne Beogradske tvrđave.

I da je za posetioce otvoren baš svakog dana, tokom čitave godine. Beograđani, su, međutim, na to navikli, pa često koriste priliku da prošetaju zoološkim vrtom i pogledaju šta rade stanovnici prostora, koji je zbog prijatne atmosfere nazvan i Vrt dobre nade.

Beogradski zoološki vrt, jedan od najstarijih u Evropi, otvoren je 1936. godine, a među brojnim donatorima koji su poklonili životinje posebno se istakla Francuska vlada.

Iako se tome niko nije nadao, vrt je bombardovan i potpuno uništen. Prvo ga je bombardovala nemačka avijacija, a zatim i saveznički bombarderi. Veći broj Beograđana, koji su se sklonili u vrt kao sigurno mesto, nastradao je zajedno sa životinjama.

Beogradski zoološki vrt – Vrt dobre nade

Zoo-heroji

Beogradski zoološki vrt ima i svoje heroje.

Šimpanza Sami, kome je u krugu vrta podignut spomenik, uspeo je da pobegne čak dva puta i izazove pometnju na ulicama grada. Činjenica da nije nikoga povredio, niti pričinio materijalnu štetu, razlog je što se brojne anegdote vezane za ove događaje među Beograđanima prepričavaju sa simpatijama.

I ženka nemačkog ovčara Gabi, koja je patrolirala sa čuvarima, dobila je spomenik jer je uspela da spreči ženku jaguara da pobegne iz vrta.

Američki aligator Muja najstariji je živi aligator na planeti. U Beogradski zoo vrt stigao je 1937. godine, a jedna je od retkih životinja koja je preživela bombardovanja u toku Drugog svetskog rata.

Danas je u Beogradskom zoo vrtu smešteno više od dve hiljade domaćih i divljih životinja, predstavnika 270 vrsta. Tu je i poseban prostor „Bebi zoo vrt“ namenjen prinovama, a uređene staze, česme, fontane, skulpture u drvetu vajara Vuka Bojovića, uz suvenirnicu, restoran, kafe… doprinose da ambijent druženja sa životinjama bude poseban.

Beogradski zoološki vrt – informacije

  • Adresa: Mali Kalemegdan 8
  • Radno vreme: svakog dana od 9.00 (do 18.00 ili 19.00, u zavisnosti od mera bezbednosti)
  • Cene ulaznica: 550 RSD (odrasli), 350 RSD (deca od tri do 15 godina); 250 RSD (grupe, više od 15 osoba)
  • Kontakti: 011/2624-526, office@beozoovrt.rs

(danubeogradu.rs)

Beogradski zoološki vrt – Vrt dobre nade Beogradski zoološki vrt – Vrt dobre nade