Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Saveti za dobar selfi
Saveti za dobar selfi

Saveti za dobar selfi

„Nasmejte se kako to inače činite i selfi sigurno neće biti loš“, savetuje Kendis Lejk (Candice Lake), fotograf, dizajnerka, blogerka i jedna od urednica u „Vogu“.

Ko još nije pao u iskušenje da napravi, a zatim na društvene mreže postavi selfi? I najveći protivnici ovog vida internet komunikacije na kraju shvataju da „to rade svi“, pa pokušavaju da poziraju ispred kamere mobilnog telefona, hteli to da priznaju ili ne…

Pojam selfi (selfie) podrazumeva fotografski autoportret, sa ili bez drugih osoba u okruženju, napravljen digitalnom kamerom iz ruke, ponekad uz pomoć selfi štapa.

Pre nego što snimite svoj sledeći (ili prvi) selfi, upoznajte savete profesionalnih fotografa, koje prenosimo.

Saveti za dobar selfi

1. Prvi uslov je dobro osvetljenje. Najbolje vreme za selfi na otvorenom je rano jutro ili kasno popodne. Ukoliko je podne, sunce može da napravi senke ispod očiju. Ako ste u zatvorenom, stanite pored prozora. Kada snimaju portret, fotografi koriste i jedan trik – postavljaju veliki beli papir ispod brade modela, koji reflektuje svetlost i sprečava senku na podbratku.

2. Posle prvog uslova sledi prvo pravilo, koje glasi: izbegavajte klišee! Odavno su prevaziđene „poljubac-usne“ i selfi u ogledalu u kupatilu. Ako ste napravili snimak koji bi na mrežu okačila tinejdžerka iz 2004. godine, ne delite ga sa drugima. Ukoliko se osećate pomalo ukočeno i ne znate šta biste sa sobom, prošetajte jedan krug okolo, a zatim bez pripremanja škljocnite nekoliko puta – nećete stići da postanete svesni potrebe da pozirate, a fotografija može da bude odlična.

Saveti za dobar selfi

3. Napravite selfi sa „nasmejanim očima“ umesto uobičajenog širokog osmeha. Ovu vrstu pogleda prvo vežbajte ispred ogledala.

4. Izdužite vrat lagano napred, kako biste ispravili podbradak i naglasili donju vilicu.

5. Profesionalni fotografi naprave 5-6 fotografija, a zatim izaberu jednu. Varirajte ugao snimanja i poze. Za najveći broj osoba najbolji portret će biti ako se kamera drži malo iznad nivoa očiju, bez direktnog gledanja u objektiv. Pokušajte različite uglove poluprofila i neka ramena ne budu paralelna sa kamerom.

Saveti za dobar selfi

6. Razmislite šta želite (ako želite) u pozadini. To bi trebalo da bude nešto veoma originalno, ili krajnje jednostavno. Razgledajte malo okolo pre nego što se fotografišete.

7. Selfi ne bi trebalo da bude preozbiljan i da odaje utisak da ste se frizurom, šminkom i garderobom pripremali za njega, to sigurno znate.

Saveti za dobar selfi

8. Isprobajte filtere koji su na raspolaganju uz kameru, kao aplikacija, ili na Instagramu, na primer. Ne moramo da napominjemo da ne treba preterivati, ipak, neki od njih će pomoći da fotografija bude bolja. Interesantan efekat možete postići i odsecanjem dela snimka, uključujući deo lica, glave, kako bi se ostatak istakao u krupnom planu, ili dobila bolja kompozicija.

Na kraju, imajte uvek na umu da selfi, pored fotografije, šalje poruke o vašoj kreativnosti, stavovima, ličnosti… kada ga delite sa odabranim ili najširim auditorijumom. (danubeogradu.rs)

Saveti za dobar selfi