Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Jedna reč, za lepši dan…
Jedna reč, za lepši dan...

Jedna reč, za lepši dan…

Ponekad je jedna reč dovoljna za lepši dan u Beogradu. Ona može da unese toplinu i snagu u odnose sa drugima, pomiri, poveća doživljaj sopstvene vrednosti, preokrene situaciju u vašu korist…

Često je razlika između željenog i neželjenog ishoda samo jedna reč.

Ne, ne govorimo o nekoj konkretnoj reči, ona nije univerzalna, čarobna i primenljiva u svim situacijama. Na mestu onoga što nazivamo „jedna reč“ najčešće se nalazi neka od sledećih, veoma moćnih, koje garantuju lični uspeh i lepši dan u Beogradu.

Hvala

Uvek je imajte na umu – ova reč čini čuda, od pijace do poslovnog sastanka, od dečije sobe do gužve u gradskom prevozu, od šaltera u banci do plaže na Adi… Pokažite da cenite druge ljude, njihovo vreme i rad, a oni će uzvratiti zainteresovanošću i spremnošću da vam pomognu.

Vi

Kada želite nešto da dobijete (što nije ništa loše, naravno, pošto tokom čitavog dana sa takvom namerom stupamo u odnose sa drugima), ne govorite previše o sebi. Pokušajte da fokus prebacite na sagovornika, pa umesto „Meni je potrebno… da bih…“ pokušajte sa „Vi biste mogli da mi pomognete da…“. Kada oseti da je u centru događaja, druga osoba je spremnija da se angažuje.

Mi

Na sličan način kao u prethodnom slučaju, i ovde vaši lični interesi nestaju iz prvog plana. Sagovornik će vas doživeti kao prijatnu i manje egocentričnu osobu. Upotrebom zamenice „mi“ podrazumeva se da ste „jedno“, pa će druga osoba biti spremnija da vam izađe u susret, doživljavajući da je ono što je dobro za vas – dobro i za nju.

Jedna reč, za lepši dan...

Zajedno

Funkcioniše isto kao „mi“. Javlja se osećanje prisnosti, saradnje, a sve to vodi boljim odnosima, bilo da zaista planirate da nešto uradite zajedno, ili ste reč upotrebili kao pomoć u naglašavanju bliskosti.

Činjenica

Ako znate da je nešto tačno, upotrebite reč „činjenica“. Sagovorniku će tako biti sasvim jasno da iza vaših reči stoji istina, biće spreman na saradnju i pozitivan odnos, a vas će oceniti kao osobu od poverenja.

Može

„Može“, „mogu da“, „mogli bismo“… otvara vrata mogućnostima čak i tamo gde ne postoje. Ovim pokazujete svoju otvorenost, održavate pozitivnu atmosferu ili je tek uspostavljate, i zalažete se da u budućnosti ispitujete sve opcije i ishode, kako biste došli do rešenja prihvatljivog za sve.

Zato što

Setite se odgovora koji daje dete, upitano zašto je nešto uradilo. U nedostatku argumenata, jednostavno kaže – „zato“. Mi dodajemo razlog – kada ste spremni da objasnite svoje motive, druga osoba želi da vam izađe u susret i veza između vas se učvršćuje. Za ovo postoje interesantni eksperimentalni dokazi u psihologiji. Navođenje i najbesmislenijeg razloga prouzrokuje pozitivniji ogovor nego ako se nešto zahteva ili traži bez njega.

Jedna reč, za lepši dan...

Ako

Reč „ako“ daje vam izvesnu količinu moći, stavljajući vas u situaciju da uzmete u obzir različite okolnosti i ishode („ako bude dovoljno vremena, otići ćemo…“). Sagovornik tako doživljava sigurnost u odnosima sa vama, pošto ima jasnu sliku od čega nešto zavisi, a vi se deklarišete kao osoba od poverenja.

Otvoreno

„Ostavićemo to otvoreno“ je bolji način od odbijanja. Ne možete se složiti uvek sa sagovornikom, ali mu ne morate odmah reći „ne“, „nikad“ ili „ne dolazi u obzir“. „Nastavićemo razgovor o tome“ je rečenica koja rešava neprijatne situacije.

Hoću

Kada želite i možete nešto da uradite, jasno to recite i učvrstićete odnose sa drugima. Na ovaj način odmah dolazi do smanjenja neizvesnosti i iskrenog odgovora druge strane.

***

Razmislite o navedenim rečima. Koliko ih često upotrebljavate? One nemaju apsolutnu moć, ali korišćene u odgovarajućem kontekstu, i sa dobrim namerama, sigurno mogu da otvore vrata uspešnim odnosima i razumevanju. (danubeogradu.rs; fotografije: Shutterstock)

Jedna reč, za lepši dan...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.