Konfucije: Praktični saveti za sreću
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Konfucije: Praktični saveti za sreću

Konfucije: Praktični saveti za sreću

Sve je ovog vikenda u znaku Kine u Beogradu, pa da otkrijemo na način primeren savremenom internet čitaocu, dakle u najkraćoj verziji, čemu nas praktičnom može naučiti Konfucije, kineski filozof i reformator.

Iako je živeo davno, u petom i šestom veku pre nove ere, Konfucijev uticaj na organizaciju društva, politiku, način života, moral, stavove, uverenja… i danas je izuzetno snažan širom Kine, Koreje i drugih zemalja Dalekog istoka.

Razlozi Konfucijeve popularnosti nalaze se u lepoti učenja i bliskosti čovekovoj suštini. Univerzalno primenljive jednostavne preporuke u sebi sadrže humanost i ne traže odricanja, svojstvena velikim religijama.

Evo Konfucijevih saveta za ličnu sreću, na primer. Pročitajte ih, primenite, i prosudite sami.

Konfucije, za lepši dan u Beogradu

Ulažite u intimne veze. Jedna od najvažnijih stvari u životu je jen – briga za dobrobit drugog. Unesite jen u lične odnose i gradite bliske veze, a ukoliko želite i možete, primenite jen i šire, u zajednici u kojoj živite.

Angažujte se u društvu. Učestvujte u radu organizacija, klubova, budite angažovani na radnom mestu, a ukoliko ga nemate pronađite način da se posvetite zajedničkom radu sa drugima.

Budite uspešni u poslu koji obavljate. Trudite se da radite i radom zaradite novac, budite maksimalno posvećeni svom poslu. Iako novac sam po sebi ne donosi sreću, želja da se postigne uspeh i ostvari viši status u društvu u konfucijanstvu se tretira kao pozitivna i značajna za zadovoljstvo sobom.

Konfucije: Praktični saveti za sreću

Zabavljajte se, ali umereno. Neka to budu, jednostavno, aktivnosti koje vama prijaju.

Vodite zdrav život. Jasno je da su zdravi ljudi srećniji i da treba živeti zdravo, ali se najčešće zaboravlja na ono što Konfucije konkretno misli, a to je – kada ste gladni jedite, kada vam je hladno utoplite se, kada ste umorni odmorite se…

Ispunjavajte obaveze. Jedan od najvažnijih postulata Konfucijevog učenja je osećanje dužnosti, odnosno odgovornosti. Za staro kinesko društvo ispunjavanje obaveza bilo je veoma važno, ali se postavlja pitanje koliko ovaj savet ima veze sa ličnom srećom. U životu – ima. Osobe koje su usvojile konfucijanstvo doživljavaju kao lični uspeh sposobnost da ispune obaveze.

Učite. Znanje i obrazovanje će vam pomoći da se osećate bolje.

Konfucije je znao…

Evo, za kraj, poznate Konfucijeve misli o sreći: „Čovek koji želi stalno da bude srećan, mora često da se menja„.

Više od dve i po hiljade godina posle Konfucija, istraživači dolaze do identičnog otkrića – u laboratoriji. Sreća je stanje na koje se brzo navikavamo, i osećanje koje bledi. Čoveku su potrebni novi stimulusi i on traži druga iskustva, kako bi ponovo osetio zadovoljstvo.

Konfucijevi saveti za sreću samo su deo velikog sistema učenja, za koji vlada interesovanje širom sveta. Tim pre što ga slede pripadnici nacija u naglom ekonomskom usponu. Oni vredno uče i rade za lično i javno dobro, poštuju starije, ljubazni su i odgovorni prema porodici, društvu i sebi. Konfucijanstvo se sve više smatra jednim od uzroka dalekoistočnog „privrednog čuda“.

U Beogradu, imamo Institut sa Konfucijevim imenom, naše drage sugrađane Konfucijeve sunarodnike, kinesko-srpska udruženja, spomenik Konfuciju, uskoro i Kineski kulturni centar… Koristimo sve prilike da saznamo i naučimo više. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.