Naslovna » BG špijun » Destinacije » Dubrovnik – u odsjaju stare moći
Dubrovnik – u odsjaju stare moći

Dubrovnik – u odsjaju stare moći

Strateška tačka istorije Jadrana, hrvatski grad Dubrovnik, bio je od XIV do početka XIX veka samostalna država – Dubrovačka Republika.

Tragovi moćnog pomorskog, trgovačkog i kulturnog centra i danas su vidljivi u gradu koji sa izuzetnim položajem kombinuje tradiciju, lepotu morske obale i savremenu turističku ponudu.

Hoteli i atrakcije

Dubrovnik ima luksuzne hotele, uglavnom sa pogledom na more, kakvi su Royal Princess, Excelsior, Bellevue, Rixos Libertas, Hotel More, Hilton Imperial… Po nižim cenama se može odsesti u odličnim hotelima Lero, Zagreb, Perla, Berkeley, Splendid…

Prvi susret sa Dubrovnikom su monumentalne Gradske zidine i obližnje tvrđave koje su čuvale grad. Tvrđava Lovrijenac u kojoj se nalazi Kapela Svetog Lovra i letnja pozornica, tvrđava (kula) Minčeta, tvrđava Revelin, tvrđava Svetog Ivana u kojoj su Akvarijum i Pomorski muzej… jedinstveni su simboli Dubrovnika.

Dubrovnik i okolina se mogu pogledati i iz žičare koja vodi posetioce visoko iznad grada do restorana-vidikovca.

Dubrovačka katedrala, Franjevački samostan, Crkva Svetog Vlaha, Srpska pravoslavna crkva i Sefardska sinagoga lepi su i vredni sakralni objekti, a Knežev dvor u kojem se nalazi muzej i Palata Sponza karakteristična su zdanja bogate dubrovačke prošlosti. Glavna pešačka zona Stradun jedno je od najpoznatijih mesta za šetnju i odmor.

Dubrovnik – u odsjaju stare moći

Brojni restorani sa lokalnim specijalitetima i odličnim vinima, bogat festivalski život, predstave i koncerti na otvorenom, noćni provod… čine Dubrovnik uvek atraktivnom destinacijom.

Tu su zatim dubrovačka ostrva – Lokrum sa Botaničkom baštom, jezerom Mrtvo more, tvrđavom Fort Royal, Koločep sa malim crkvama, Lopud sa bujnom vegetacijom, Šipan sa letnjikovcima i istorijskim ostacima… Na svim ostrvima, kao i na Dubrovačkoj rivijeri, najlepše su i najpopularnije plaže ovog dela obale.

Dubrovnik je najposećeniji u letnjoj sezoni, ali se može preporučiti i boravak u septembru, kada su prosečne temperature oko 25°C, gužve manje, more toplo, a cene nešto niže. U zimskim mesecima vlada mir, sa temperaturama između 10 i 14°C i skromnijom turističkom ponudom.

Avio karte Dubrovnik

Iz Beograda za Dubrovnik direktan let u letnjoj sezoni ima avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Cena povratne karte kreće se od 137 €.

Let Beograd – Dubrovnik traje 55 minuta. Međunarodni aerodrom Dubrovnik nalazi se 16 kilometara jugoistočno od centra grada. Naravno, Dubrovnik i Beograd su u istoj vremenskoj zoni, vreme na časovnicima identično je tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Dubrovnik – u odsjaju stare moći Dubrovnik – u odsjaju stare moći Dubrovnik – u odsjaju stare moći Dubrovnik – u odsjaju stare moći

Uređuje: Katarina Vidaković