Nica
Naslovna » Avio karte » Destinacije » Nica – nigde kao na Promenadi

Nica – nigde kao na Promenadi

Otmena i popularna Nica jedan je od najlepših gradova sredozemne Azurne obale, na krajnjem jugoistoku Francuske.

Ako se izuzme manji broj skupih hotela i dizajn butika sa artiklima visoke mode, plaže i šetališta, francuska arhitektura sa uticajima italijanske i britanske, muzeji, parkovi, spomenici, fontane… mondenske Nice na francuskoj Rivijeri – dostupni su svima.

Hoteli i atrakcije

Najluksuznije treba samo pomenuti – čuveni Hotel Negresco, Boscolo Exedra, Hyatt. Tu su zatim neznatno jeftiniji La Perouse, Le Meridien, Westminster… U Nici se mogu pronaći i hoteli srednje klase Le Meurice, Ambassador, Albert 1er, Carlton, hoteli iz lanca Best Western…

Retko gde je u jednom gradu dovoljno šetati i posmatrati ljude. U Nici jeste. Čuveno šetalište Promnad dez Angle (Engleska ulica), skraćeno La Prom, prati plaže Zaliva Anđela u dužini od oko pet kilometara i najposećenije je mesto u gradu.

Zatim treba prošetati, ili još bolje iznajmiti bicikl i provozati se kroz veliki Vrt Alberta Prvog, mesto različitih sadržaja. U produžetku je promenada Palion sa ogromnim vodoskokom, tu su i Muzej savremene umetnosti, Trg Garibaldi i, nešto dalje, Muzej Marka Šagala i Muzej Matis.

Nica

Prostrani Trg Masena nastao početkom XIX veka, sa zgradama crvenih fasada, Palatom Masena u kojoj je muzej, Fontanom sunca, skulpturalnom kompozicijom „Konverzacija u Nici“, uličnim zabavljačima, kafeterijama… poznata je zona za šoping i odmor.

Nica ima Stari grad sa uskim ulicama, umetničkim radionicama, galerijama, barovima i restoranima. I Sunčani sat, poznatu atrakciju pored mora. Najlepši pogled na zaliv i marinu sa jahtama, sa druge strane, ipak je sa brda Kolin di Šato – putem do vrha treba posetiti interesantan pomorski muzej sa teleskopom u kuli Belanda iz XIX veka.

Ruska pravoslavna crkva Svetog Nikole, Istorijski muzej, Palata Laskari, Opera, Katedrala Sen Reparat… deo su istorijskog i kulturnog nasleđa Nice.

Od prosečnih zimskih 13°C do prosečnih letnjih 28°C – u Nici se može uživati u svako doba godine.

Avio karte Nica

Iz Beograda za Nicu najpovoljnije letove nude avio-kompanije Swiss International Air Lines i Lufthansa, sa presedanjem u Cirihu, odnosno Minhenu ili Frankfurtu i cenom povratne karte od 220 €.

Potrebno je proveriti i letove do Monaka. Aerodrom Monako udaljen je samo 12 kilometara od Nice.

Od Beograda do Nice putuje se najmanje četiri i po sata. Međunarodni aerodrom „Nis Kot d’Azir“ nalazi se šest kilometara jugozapadno od grada.

Beograd i Nica su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Nica Nica Nica

Jedan komentar

  1. Monako ima samo heliodrom, ne postoje letovi do Monaka. 😉