Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Organsko i zdravo, za goste volontere
Organsko i zdravo, za goste volontere (foto: Shutterstock)

Organsko i zdravo, za goste volontere

Evo jedne novosti za pristalice zdravog načina ishrane – organsko voće, povrće i druge proizvode možete konzumirati, i naučiti sve o njima, tako što ćete volontirati kod proizvođača u Srbiji. Naravno, i u okolini Beograda.

Nedavno smo predstavili u svetu popularnu praksu biranja, branja i plaćanja prehrambenih proizvoda na farmama i plantažama, sa predlogom da, ako već kod nas ne postoji, pokušate da je sami organizujete. Na osnovu vašeg interesovanja za navedeno, odabrali smo još jednu temu i sličnu ideju za lepši dan (u Beogradu, i okolini).

Organsko, u razmeni, na portalu WWOOF

WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) je pokret koji spaja proizvođače organske hrane i volontere u velikom broju zemalja sveta, na svim kontinentima. Cilj je nenovčana razmena, uz druženje i edukaciju – volonteri ulažu svoj rad u odabranom domaćinstvu koje se bavi organskom proizvodnjom, a zauzvrat dobijaju smeštaj, hranu i novo iskustvo, po dogovoru.

Pokret WWOOF je nastao u Engleskoj 1971. godine, a kasnije se, razvojem savremenih sredstava komunikacije, proširio na pedesetak zemalja sveta. Prvi naziv, koji je na međunarodnoj konferenciji 2000. godine promenjen, imao je takođe skraćenicu WWOOF (Working Weekends on Organic Farms), i mnogi farmeri ga preferiraju, pa se još uvek može pronaći.

Srbija je u WWOOF uključena sa 48 domaćinstava, u svim krajevima naše zemlje. Da ne dužimo, dakle, i da sasvim konkretno pogledamo šta treba učiniti da se tamo ode.

Organsko i zdravo, za goste volontere (foto: Shutterstock)

Članarina otvara vrata WWOOF-a

Članarina za volontera u WWOOF pokretu u Srbiji iznosi 20 evra za godinu dana. Samo tako dobijate pristup kontakt podacima domaćinstava.

Za domaćinstvo je članstvo u WWOOF-u besplatno.

Na portalu organizacije nalaze se osnovne informacije o proizvođačima, mestu u kojem se nalaze, fotografije… Sve to se može pregledati bez plaćanja. Porodice, pojedinci, grupe prijatelja koje su se upustile u eksperiment u prirodi, eko-etno domaćinstva, pčelari, čak i jedna vinarija… proizvode zdravo voće, povrće, med… u selima u okolini Beograda, Inđije, Zaječara, Aranđelovca, Novog Sada, Pirota, Kosjerića, Soko Banje, Gornjeg Milanovca, Užica, Dimitrovgrada…

Volonteri iz Srbije mogu da posete, što je posebno interesantno, i organske proizvođače u drugim zemljama. Mogućnost kombinacija praktično je neograničena pa, na primer, možete ostati još koji dan po isteku letovanja u Grčkoj i boraviti kod proizvođača organske hrane. Za kontakt sa domaćinstvima u drugim zemljama, međutim, morate platiti godišnju članarinu u njihovoj nacionalnoj WWOOF organizaciji. Ista pocedura važi i za strance koji žele da dođu i volontiraju u Srbiji.

Organsko i zdravo, za goste volontere

Šta se radi i šta se dobija

Pravila postavljaju, po principima dobre volje i najboljih namera, domaćini i gosti kada ostvare kontakt. Generalno, od volontera se očekuje da se uključi u svakodnevne aktivnosti u trajanju od četiri do šest sati dnevno. Setva, sađenje, okopavanje, pravljenje komposta, sečenje drva, pakovanje, muža, hranjenje životinja, mešenje hleba, pravljenje sira… neke su od uobičajenih aktivnosti.

Dolazak je moguć u svako doba godine, po želji domaćina, koji obezbeđuje smeštaj i hranu.

U neka domaćinstva odrasli mogu povesti i decu, a u neka ne. Isto je i sa starijim osobama koje žele da volontiraju – čak i ako su u dobroj formi treba računati na ograničenja u dužini i vrsti poslova koje mogu da obavljaju. Na portalu se može proveriti veličina zemljišta, prisustvo domaćih životinja, način ishrane, jezici koje govore domaćini…

Dužina boravka se dogovara i obično iznosi sedam do četrnaest dana. Iskustva sa portala, međutim, potvrđuju da su domaćini spremni da ugoste volontere na samo 2-3 dana, ali i na šest meseci.

Približava se rana jesen, najlepša u voćnjacima, vinogradima i baštama. Ako vas je WWOOF pokret zainteresovao i želite da provedete vikend ili odmor na nov i neobičan način, potražite više informacija na internetu.

Petnaestak domaćina su u selima u široj zoni grada, pa možda baš volontersko angažovanje kod njih postane vaša nova zdrava navika. (danubeogradu.rs)