Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Učenje, stvarno vredi
Učenje, stvarno vredi

Učenje, stvarno vredi

Zamirisali su poslednjih dana sveže odštampani udžbenici u beogradskim knjižarama – vreme je za učenje.

Iz školskih klupa ostaju lepa sećanja za čitav život, mnogo toga se pamti i prepričava. Osnovni razlog organizovanog zajedničkog obrazovanja, sticanje znanja, ostaje pomalo zanemaren.

Učiti za uspeh u poslu, bolji život, pa i za lepši dan u Beogradu, može da izgleda kao lični idealizam, ili politički korektna fraza. A nije tako. Ovaj proces ima brojnih prednosti, od kojih su neke malo poznate. Imajte u vidu sledeće.

Učenje stimuliše moždanu aktivnost. Dokazano je da sticanje novih znanja usporava razvoj demencije i Alchajmerove bolesti, zahvaljujući hemijskim reakcijama koje su zabeležene u mozgu. Dug život, kakav priželjkujemo i angažujemo se da ga dostignemo, kvalitetan je ukoliko je, pored fizičke, očuvana i mentalna snaga.

Učenje je dobro za ukupno mentalno zdravlje – izazovi koje ono donosi, kao i svako postignuće, utiču pozitivno na emocije. Osećaj da se vlada sve bolje nekom veštinom, ili poznaju činjenice, dovodi do opuštenosti i sreće.

Učenje podiže nivo samopouzdanja i zadovoljstva sobom.

Učenje povećava kreativnost i maštu i otvara nove mogućnosti za rešenje problema, koji mogu ponekad da, bez mnogo realnih razloga, muče godinama.

Postaćete svakako energičniji – nova znanja će podstaći akciju, a čitav proces ima i fiziološko objašnjenje zasnovano na angažovanju mozga na višem nivou.

Učenje, stvarno vredi

Učenje, za lepši dan u Beogradu

Učenje može postati aktivnost koja će vam trajno i kontinuirano pomagati da postignete željeni cilj, ali može biti i prikupljanje saznanja, svakoga dana na različitu temu, za lepši dan u Beogradu.

Najpre „obavite razgovor sa sobom“. Postoji li nešto što vas zaista, najintimnije, interesuje, da li ste neku veštinu i znanje želeli da posedujete, a niste imali vremena ili prilike da je naučite?

Možda ste smatrali da za nešto niste talentovani, ili vas je sredina ubedila u to, a da niste ni pokušali? Da li ste počeli da učite nešto, a zatim ga, zbog bilo koga ili čega, zapostavili? Možete li da pronađete cilj do kojeg biste želeli da stignete (uključujući i više novca, naravno), a da vas do njega može dovesti, korak po korak, učenje?

Posvetite se učenju, a ako vam se prethodno čini suviše komplikovano, pokušajte da učenje bar iskoristite za lepši dan u Beogradu.

Učenje čini život interesantnijim, pa predlažemo da, kada nemate ideju kako da provedete vikend ili nekoliko sati slobodnog vremena, pokušate da saznate nešto potpuno novo, i zatim sebi, u skladu sa tim, organizujete dodatne aktivnosti.

Ne dozvolite da se dosađujete, posebno ne često, mogućnosti za sadržajan život danas su ogromne i, zahvaljujući internetu, svima dostupne.

Mnogo je kreativnih načina da učenje postane vaša svakodnevna inspiracija. Kuvanje, raspremanje stana, šetnja gradom, rekreacija, porodične aktivnosti, druženje… Dajte zadatak sebi da uvek, pre nego što započnete da se bavite uobičajenim, saznate kako biste to mogli da obavite na drugačiji način.

Sa novim znanjima svakako ćete biti lično i profesionalno uspešniji, poželjniji kao partner u, možda, sasvim novoj oblasti, čak i ocenjeni, kako istraživanja pokazuju, kao privlačniji…

Nadamo se da smo izneli sasvim dovoljno razloga koji će vas ubediti da se radujete ovom septembru i pridružite se svima koji, od sledeće nedelje, počinju da uče. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković