Naslovna » Izlasci » NOktobar – Mesec norveške kulture u Srbiji
Mesec norveške kulture u Srbiji - NOktobar

NOktobar – Mesec norveške kulture u Srbiji

Mesec norveške kulture u Srbiji – NOktobar – po prvi put organizuje Norveška ambasada u Beogradu.

Cilj je da naše sugrađanke i sugrađani, mali i veliki, osete i okuse različite elemente norveške kulture, od literature i muzike do filma i kuhinje.

„Neki oktobri su u znaku oktobarske kiše, benda Oktobar, Oktobarfesta ili Oktobarskog salona, ali ovaj je jednostavno NOktobar – mesec norveške kulture u Srbiji. To znači da će svi NOktobrovi dani biti ispunjeni nekim aspektom norveške kulture, koji će se odašiljati sa različitih lokacija. Program je napravljen tako da možete da stignete na sve događaje, ali morate bar na jedan“, pozivaju organizatori sve zainteresovane. (danubeogradu.rs)

Mesec norveške kulture u Srbiji – program

11-16. oktobar
Nedelja norveškog filma će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1. Otvoriće je poznati norveški filmski kritičar i bivši direktor Norveškog filmskog instituta Jan Erik Holst kao i poznata norveška rediteljka i feministkinja Anja Breien, koja je inače bila i prva žena koja je upisala Filmsku akademiju u Francuskoj. Tokom Nedelje norveškog filma će biti prikazani njeni filmovi u kojima se najviše bavi pravima žena. Breien je još poznata i kao partnerka Torvalda Stoltenberga, norveškog diplomate, političara i bivšeg prvog sekretara Norveške ambasade u Beogradu.

17. oktobar
Delikatesni ponedeljak u Kulturnom centru „Grad“ na kome će zaposleni iz Ambasade Norveške kuvati i služiti posetioce tradicionalnim norveškim jelom Fårikål (jagnjetina u kupusu). Ko kaže da se u Norveškoj jede samo losos? Oktobar je mesec fårikåla kada se svi Norvežani i Norvežanke hrane kao što su se i njihovi siromašni preci, farmeri.

23-30. oktobar
Čuveni norveški pisci Erlend Lu (Geopoetika) i Svein Monnesland (Prometej) dolaze na Beogradski sajam knjiga. Ukoliko želite posvetu svog omiljenog pisca – posetite Sajam.

23-30. oktobar
Tri norveška filma za decu će biti prikazana na Kids Fest – festivalu dečjeg filma u Dvorani Doma sindikata.

26-30. oktobar
Dva velika imena norveške džez scene, Tord Gustavsen i All Included, dolaze na Beogradski džez festival koji će se održati u Domu omladine Beograda.

29. oktobar
All Included na bis na 17. Međunarodnom džez festivalu u Kragujevcu.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.