Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Obojite dan, uz bojanke za odrasle
Bojanke za odrasle

Obojite dan, uz bojanke za odrasle

Bojanke za odrasle. O njima se piše, reklamiraju se u knjižarama i na internetu, pojedini časopisi su ih, kao dodatak, uvrstili u svoja izdanja.

Hajde da vidimo šta o bojankama kažu stručnjaci i da ih, pošto su svima dostupne, obavezno probamo.

Bojanke su hit

Bojanke za odrasle varijanta su bojanki za decu, čija složenost raste sa uzrastom za koji se preporučuju.

Pored izbora boja – testa za dečiju kreativnost, bojenje u ranom uzrastu poboljšava koordinaciju oko – ruka i pokrete, pozitivno utiče na koncentraciju, strpljenje… Da ne govorimo o zadovoljstvu i ponosu kad delo konačno bude gotovo.

Bojanke za odrasle pojavile su se pre nekoliko godina kada su, u potrazi za sredstvima koja relaksiraju, otkrivene kao rešenje.

Bojanke za odrasle

Tokom 2014. godine u celom svetu njihova popularnost narasla je do razmera svojevrsnog fenomena. Na listama najprodavanijih knjiga na Amazonu, na primer, bojanke su se probile u sam vrh, takmičeći se sa književnim bestselerima.

Glumica Emma Watson, top modeli Gigi i Bella Hadid, „najpoznatija svetska kuvarica“ Nigella Lawson, pop pevačica i pijanistkinja Alicia Keys, TV voditeljka Kirstie Allsopp… pohvalile su se da boje. I taman kad se pomislilo da će bojanke, kao nekada gobleni, biti zabava uglavnom za pripadnice lepšeg pola, oglasio se Justin Bieber i na Instagram profil okačio svoje remek delo.

Zaista opuštaju…

„Sećanja na detinjstvo“, „nov način meditacije“, „sredstvo protiv nesanice“, „unošenje boja u život“, „mir u vremenu odvojenom samo za sebe“, „bojenjem protiv anksioznosti“… fraze su i naslovi kojima vodeći svetski izdavači i magazini preporučuju bojanke.

Psiholozi napominju da bojenje jeste aktivnost blagotvorna za odrasle, ali je ne treba izjednačavati sa art terapijom, koja je složenija i stručno vođena.

Bojanke svakako mogu da budu vrsta samopomoći ili dodatna metoda lečenja kod depresije, stresa, anksioznosti, posttraumatskih poremećaja, demencije, kod suočavanja sa dijagnozama najtežih bolesti…

Bojanke za odrasle

Bez obzira koliko naivno ili smešno može da se čini, bojenje usporava puls, a moždani talasi približavaju se onima u toku odmora i meditacije, zaključuju neurolozi.

Ono aktivira desnu polovinu mozga koja preuzima primat, a u onoj drugoj, levoj, su kalkulacije, brojevi, logika, liste zadataka i planovi…

Uprošćeno rečeno – kreativne aktivnosti, a bojenje se može svrstati u njih, srečavaju nas, bar na kratko, da razmišljamo o bilo čemu drugom. Bojanke su tako efikasnije od šetnje, kuvanja, peglanja… tokom kojih možemo, dobro znamo, da ostanemo pod pritiskom problema kojima smo zaokupljeni.

Bojanke za lepši dan

Bojenje je krajnje jednostavna metoda, koja ne zahteva obuku. Jedini trošak su bojice. Ukoliko vaše ambicije vremenom porastu, sigurno ćete potražiti komplete sa više nijansi, ili bojice različitog kvaliteta. Bojanku možete kupiti, ali i skinuti besplatno sa interneta i odštampati pojedinačne crno-bele strane za bojenje.

Zainteresujete li se malo više, bićete iznenađeni ponudom. Bojanke se mogu pronaći na hiljade tema, i autori se utrkuju u idejama.

Bojanke za odrasle

Dok jedni preporučuju tradicionalne mandale iz istočnjačke filozofije, religiozne, cvetne, i detaljne crteže životinja, drugi unose zagonetke u ekstremno komplikovane slike, treći nude bojanke sa likovima zvezda svetske pop kulture, motivima čuvenih filmova, istorijskih događaja, zemalja i regija sveta…

Sve što je aktuelno, od predsedničkih izbora u Americi do odevnih kombinacija britanske kraljevske porodice, može se pronaći i u bojankama za odrasle. Za kolekcionare, na raspolaganju su i skuplje, ograničene serije.

Za nekoliko dan počinje 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Možda je baš to prilika da na štandovima potražite bojanke za odrasle i oprobate se u bojenju, na primer, na štandu Lagune.

Njihova nesmanjena popularnost dobra je preporuka da pokušate da obojite svoj dan, ili bar deo dana, u Beogradu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković