Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Plej-lista koja smanjuje anksioznost
Plej-lista koja smanjuje anksioznost

Plej-lista koja smanjuje anksioznost

Anksioznost, nervoza, panika… Sigurno ste se bar jednom suočili sa uznemirenošću koja izmiče kontroli i postaje sve veća, uprkos činjenici da ne postoji po egzistenciju preteća opasnost.

Šta učiniti i kako se boriti protiv neprijatnog stanja stresa, bez upotrebe tableta za umirenje, alkohola i drugih pomoćnih sredstava kojima obično pribegavamo?

Jedno od rešenje je – muzika.

Iz iskustva je poznato da muzika opušta i na taj način blagotvorno deluje na čitav organizam. Posledice relaksacije su smanjenje rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti, depresije, gojaznosti, gastrointestinalnih problema, astme…

Uz „Weightless“ anksioznost može da nestane

Borba protiv stresa i bolesti koje stres prouzrokuje postala je glavni zadatak savremenog društva, pa su se u proučavanje dejstva muzike i drugih alternativnih metoda uključili i naučnici.

Poznati neuropsiholog dr David Lewis-Hodgson merio je dejstvo muzike na ponašanje organizma u stanjima povišenog stresa, kao i fiziološke parametre – moždanu aktivnost, krvni pritisak, puls, broj udisaja i izdisaja u jedinici vremena, nivo kotrizola (hormona stresa) u krvi.

Najinteresantniji rezultati objavljeni su pre nekoliko dana.

Moguće je, naime, napraviti plej-listu numera za koje je pouzdano utvrđeno da smanjuju napetost i uznemirenost. Još konkretnije – kompozicija „Weightless“, koja je na vrhu liste, umanjila je u istraživanjima anksioznost za 65%, što je do sada nezabeležen rezultat.

Zanimljiv je podatak da to nije slučajno.

Numera „Weightless“, čiji bi se naslov mogao prevesti kao „Bestežinsko stanje“, nastala je sa namerom da se komponuje muzika koja će organizam uvesti u stanje relaksacije. Stvaranju su doprineli stručnjaci koji se bave terapijom zvukom, a autori i izvođači su članovi trija Marconi Union iz Mančestera. Kompozicija bi se mogla po žanru svrstati u ambijentalnu muziku i njena najduža varijanta traje čak deset sati.

Sedativno dejstvo kompozicije „Weightless“ je takvo da su naučnici izdali upozorenje – nije dozvoljeno slušanje ukoliko vozite automobil ili upravljate mašinama, pošto zbog pospanosti i sebe i druge možete dovesti u opasnost.

Ukoliko ste uznemireni, nervozni, pod stresom… testirajte dejstvo kompozicija sa ove plej-liste. Možda pomognu.

A ako vas muči ozbiljnija anksioznost, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć za dugoročno i efikasno rešenje problema. Šteta je, složićete se, ugrožavati zdravlje, lišavati sebe životnih radosti i propuštati neke lepe dane u Beogradu.

Evo i cele plej-liste deset muzičkih numera. Dobro je na sve njih primeniti napred navedeno upozorenje, posebno ako se slušaju u nizu, u ukupnom trajanju od pedesetak minuta. (danubeogradu.rs)

1. Marconi Union: „Weightless“

2. Airstream: „Electra“

https://youtu.be/YbHZ8VVhb94

3. DJ Shah: „Mellomaniac (Chill Out Mix)“

4. Enya: „Watermark“

5. Coldplay: „Strawberry Swing“

6. Barcelona: „Please Don’t Go“

7. All Saints: „Pure Shores“

8. Adele: „Someone Like You“

9. Mozart: „Canzonetta Sull’aria“

10. Rue du Soleil (Café Del Mar) „We Can Fly“