Naslovna » Avio karte » Destinacije » Hanover – grad sa zelenim centrom
Hanover (foto: Shutterstock)

Hanover – grad sa zelenim centrom

Hanover se nalazi u severnom delu Nemačke, na reci Lajne, na oko 150 kilometara od Severnog mora.

Iako sa pola miliona stanovnika nije veliki grad, interesantna istorija u kojoj je uvek bio prestonica regije i današnji status važnog centra biznisa, sajamskih manifestacija i visokog obrazovanja čine ga, uz lepu arhitekturu, vrednim posete.

Hoteli i atrakcije

U Hanoveru se može odsesti u savremenim odličnim hotelima Kastens Luisenhof, Intercity, Marriott, Crowne Plaza, Mercure… ili u skromnijim, kvalitetnim Suite Novotel, Andor Plaza, CityHotel, Luhmann’s…

Gradska kuća je mesto koje obavezno treba posetiti, pogledati postavke o istoriji grada, a zatim i grad sa vidikovca na vrhu. Zdanje je smešteno u izuzetnom parku Mašze, pored same reke.

Na park se nastavlja istoimeno jezero, veliki prostor u samom centru grada za uživanje i rekreaciju pored vode i na vodi. Hanover je, inače, poznat po negovanim zelenim površinama, od kojih su Kraljevski vrtovi Herenhauser, bašta orhideja Berggarten i park-šuma Ajlenride najimpresivniji.

Hanover (foto: Shutterstock)

Centar grada je, sa velikom pešačkom zonom, biciklističkim stazama, kafeterijama, restoranima i brojnim događajima na ulici uvek živ. Nedaleko su velika tržnica Markthale i restaurirana crkva Marktkirhe, koja je jedan od prepoznatljivih simbola Hanovera.

Istorijski muzej i Državni muzej Donje Saksonije poseduju kolekcije vezane za bogatu i dugu istoriju grada, teško stradalog u Drugom svetskom ratu, o čemu svedoče i ostaci crkve Egidinkirhe koje svakako treba videti. Ljubiteljima umetnosti preporučuje se odlazak u muzej Šprengel.

Monumentalni spomenik Ernestu Augustusu, vladaru Kraljevine Hanover u XIX veku, danas se uglavnom pominje kao mesto nedaleko od glavne železničke stanice u čijoj blizini se nalazi najpoznatija i nezaobilazna šoping zona Hanovera.

Šetnja uz obilazak znamenitosti je veoma jednostavna, pošto su na trotoarima izvučene crvene linije namenjene turistima, koje samo treba pratiti.
Najbolje vreme za posetu Hanoveru je leto, kada temperature za par stepeni prelaze 20°C, pa je prijatan duži boravak na otvorenom. Zime nisu suviše hladne, temperature su obično nekoliko stepeni iznad nule.

Hanover (foto: Shutterstock)

Avio-karte Hanover

Iz Beograda za Hanover let sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd ima avio-kompanija Air Serbia, sa presedanjem u Beču. Dobru ponudu, u zavisnosti od termina leta, ima i prevoznik Swiss sa presedanjem u Cirihu. Cena povratne karte je od 200 €.

Putovanje do Hanovera traje najmanje četiri sata. Međunarodni aerodrom Hanover nalazi se 9 kilometara severozapadno od centra grada.

Hanover je u istoj vremenskoj zoni sa Beogradom, vreme na časovnicima je identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Hanover (foto: Shutterstock)

Jedan komentar

  1. Zadivljena inspirativnim opisom.