Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Planirajte i bićete srećniji
Planirajte i bićete srećniji

Planirajte i bićete srećniji

Evo jednostavnog psihološkog trika koji vam može pomoći da dan u Beogradu bude lepši: Planirajte!

Navodimo jedno interesantno istraživanje. Čini se da su rezultati poznati i iz lične prakse, ali kada se dobiju uz pomoć objektivnih metoda i prikažu u poznatom međunarodnom časopisu, potvrđuju da se nismo prevarili.

Cilj grupe holandskih istraživača pre nekoliko godina bio je da analiziraju zadovoljstvo turističkim aranžmanima, pri čemu su došli do neobičnog podatka – osobe koje su se upravo vratile sa godišnjeg odmora uopšte nisu bile srećnije i zadovoljnije od kolega i prijatelja koji nisu koristili odmor. Jedini dobar efekat po kojem su se izdvajali bilo je – stanje relaksacije.

Kada su, međutim, testiranja izvršena nekoliko meseci i nedelja pre odlaska na putovanje, razlike su bile značajne. Ispitanici koji su planirali odmor pokazali su niz pozitivnih osećanja, kojih nije bilo kod ostalih.

Nećemo dalje ulaziti u detalje i uzroke ove pojave. Činjenica da planiranje zaista ispunjava ima dokaze u običajima, delovima različitih psiholoških teorija, umetničkim svedočenjima… Uostalom, zar nije poznata srpska pesnikinja Desanka Maksimović, davno pre pomenutih holandskih naučnika, napisala da „… sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da…“

Sećajte se samo lepih stvari – i planirajte!

Planiranje budućih lepih događaja i pozitivnih ishoda ima, dakle, vrednost za sebe i može doprineti da se osećate dobro.

Evo saveta kako ga učiniti efikasnijim.

Najpre, budite iskreni prema sebi i planirajte ono što biste zaista želeli da uradite ili postignete. Obrasci provoda, odmora, blagostanja… trenutno najpopularniji, možda nisu oni koji bi vama prijali. Ili vas baš oni čine srećnim?

Zanemarite stanje u kojem se nalazite, posebno ako nije zadovoljavajuće. Ukoliko se osećate loše, ali i u suprotnom, prihvatite to samo kao jednu od stepenica do budućeg cilja.

Sreća koju donosi planiranje, neki ovu pojavu zovu i „ružičasta predviđanja“ (rosy prospection), biće realna samo ukoliko su i ciljevi takvi. Ako imate u vidu nešto komplikovanije i teže ostvarivo, „postavite ga“ u dalju budućnost. Razradite preduslove i korake koji će vam pomoći da do takvog cilja stignete i rasporedite ih u narednoj godini. Isplanirajte malu ličnu proslavu ostvarivanja svakog od njih.

Planirati se može bilo šta – izbor je vaš. Putovanje, porodični jubilej, kupovina, odlazak na FEST, koncert, početak sezone na Adi… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković