Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Za praznike, nahranite ptice
Nahranite ptice

Za praznike, nahranite ptice

Ne zaboravite da i tokom velikih januarskih praznika, kad čitav grad blješti na temperaturama oko nule, a Beograđani žure umotani u tople šalove – na ulicama i u parkovima žive ptice, boreći se da opstanu.

Naših, beogradskih ptica, setimo se najčešće kad je vreme lepo, toliko lepo da šetajući lagano grickamo nešto od peciva, koje podelimo sa njima.

Predlažemo da, za lepše dane u Beogradu, i prolećni cvrkut u kojem uživamo, ovih dana nahranimo ptice, najugroženije zimi.

Simboli mira, sreće, ljubavi…

U velikom broju zemalja sveta, uključujući najrazvijenije evropske, hranjenje ptica zimi je obaveza, navika, zabava, božićni praznični običaj…

Na jugu Nemačke porodice ostavljaju na Badnje veče zrna kukuruza na krovu kuće, kako bi nahranile ptice. U Danskoj je običaj da otac porodice na Badnje veče na drvo u dvorištu okači stabljiku kukuruza („juleneg“) sa klipom – „da ptice znaju da Božić stiže“.

U Švedskoj se identičan stari običaj zove „julkarve“ – nekada je to bio sačuvan poslednji snop žetve, oko kojeg se ostavljaju komadići hleba i semenki, baš za ptice, koje, ako dođu u velikom broju, predstavljaju dobar znak za nastupajuću godinu.

Hranjenje i posmatranje ptica zimi u Sjedinjenim Američkim Državama i, posebno, u hladnoj Kanadi, aktivnosti su koje se kontinuirano promovišu u obdaništima i školama, porodicama, na gradskim manifestacijama…

Postavljanje i redovno obilaženje hranilica jedna je od omiljenih zabava. Za one koji žele da ih naprave sami, dostupni su različiti saveti. Građani čak organizovano idu u šume i parkove prirode van gradskih zona, kako bi odneli hranu pticama koje žive tamo.

Ptice su biblijski glasnici. One donose mir, označavaju vezu čoveka sa Bogom (setite se Nojeve barke i goluba sa grančicom masline), simboli su ljubavi i sreće.

Naučite da – volite ptice!

Vratimo se u Beograd i naglasimo – nije važno samo učiti o pticama. Treba ih upoznati – i voleti! U ovoj činjenici je i suštinska manjkavost našeg obrazovnog i vaspitnog sistema, o kojoj tako često govorimo. Ali, danas su primer ptice, sutra već nešto drugo…

Promenu koja je potrebna i jednostavna u svoj život može da uvede svako od nas, nezavisno od institucija.

Nahranite ptice. Ostavite im, u parku na travi, zrnevlje koje ćete imati u kući na Badnji dan. Ukoliko imate dvorište, umesite male jestive ukrase i okitite drvo napolju.

Pokušajte da napravite hranilicu, ali naučite najvažnije – ptice se na hranilici moraju hraniti tokom čitave zime. Najopasnije je da im hranu naglo ukinete, jednom kad su stekle naviku da će je tu pronaći.

Ostavljajte pticama tokom zime napolju mrvice i posmatrajte ih kad dođu da ih pojedu. Prošetajte do parka ili reke i ponesite komad hleba, semenke suncokreta, kesicu pripremljene hrane za ptice… baš sa tom namerom.

Ne dozvolite, dakle, da sa važnošću obeležimo Evropski vikend posmatranja ptica prve nedelje oktobra, obavestimo svet o jedinstvenom slučaju gnežđenja orla belorepana na Velikom ratnom ostrvu, iskoristimo vrapca za simbol gradskih manifestacija… a da, u danima kada smo im potrebni za opstanak – ptice zaboravimo. (danubeogradu.rs)