Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Oslobodite stan suvišnih predmeta
Oslobodite stan suvišnih predmeta

Oslobodite stan suvišnih predmeta

Stan je mesto u kojem zimi boravimo najduže, pa zato nastavljamo seriju preporuka šta učiniti da životni prostor postane prijatniji.

Praznici su prošli, dekoracija se uklanja, lampioni i sveće gase. Dani postaju duži, ali sve deluje za nijansu sumornije nego prošle godine, u decembru. Kako se boriti protiv tog ambijenta i raspoloženja koje ga prati?

Pokušavamo da pronađemo i prenesemo savete koji ne zahtevaju trošenje novca. Jedan od njih je – uklonite sve nepotrebne predmete, privremeno ili trajno.

Dajemo ideje, a vi proverite.

Imate li neku nasleđenu kolekciju koja umesto lepih sećanja skuplja prašinu i ne izaziva ništa više od ravnodušnosti i pitanja „šta sa ovim činiti“?

Osećaj krivice prema osobi koja ju je nekada posedovala ne treba da prevlada. Ukoliko te stvari ne pripadaju vašem stilu, za početak ih upakujte i sklonite – oslobodićete prostor za ono što vam zaista predstavlja zadovoljstvo. Ili, sačuvajte samo nekoliko lepih primeraka, a ostale i vi poklonite.

Odmah bacite polomljene predmete koje planirate da zalepite ili popravite – sve ima vek trajanja, a oni su već završili svoj.

Oslobodite stan suvišnih predmeta

Stan je vaš prostor za život i – budućnost

Pogledajte knjige na policama – sasvim je sigurno da tu ima i onih davno pročitanih, koje nikome više ne trebaju.

Verovatno vas za njih vezuju sećanja na period života kada su bile sa vama, možda su drag poklon, ili su iz drugog razloga značajne… Pred vama je budućnost. Smanjite njihov broj.

Šta je sa igračkama, ličnim uspomenama, predmetima iz detinjstva i mladosti? Oni su na poseban način deo vašeg identiteta, pa ipak, pogledajte svaku sitnicu. Kad zaključite da prema nekoj nema više emocija – odmah je se rešite.

Da li čuvate opremu i materijal koji ste nabavili kako biste se bavili nekim hobijem, a zatim zaključili da to, ipak, nije za vas? Osećate li krivicu zbog novca koji ste uložili, pa se nadate da ćete ipak pokušati još jednom, u narednim godinama? I ovo je tema na koju treba biti iskren sa sobom.

Oslobodite stan suvišnih predmeta

Papire je najlakše baciti – stare novine i časopise, razglednice, račune… kao i gomilu promotivnih sitnica obeleženih imenom neke kompanije, dobijenih slučajno.

Preispitajte svoj odnos sa predmetima – osećanje krivice je neosnovano, bespotrebno i štetno. Planirajte, razmišljajte o budućnosti. Osećaj haosa i zatrpanosti estetski i psihološki neće doneti ništa dobro. Oslobodite što više životnog prostora za sebe i članove porodice, za slobodno kretanje, disanje, druženje. Posmatrajte to kao odnos prema sebi, i uslugu koju sebi činite, pre svega.

***

Kad već provodite vreme u stanu, dakle, utrošite ga na aktivnosti čiji će rezultat biti praktičniji, lepši i zdraviji dom.

Bavite se svim onim poslovima za koje bi šteta bilo upotrebiti neki budući, za šetnju prijatan, sunčan dan u Beogradu. (danubeogradu.rs)