Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Učimo od Japanaca: Kaizen u ličnom životu
Kaizen - za lepši dan u Beogradu

Učimo od Japanaca: Kaizen u ličnom životu

Kaizen je jedan od najpoznatijih termina japanske poslovne filozofije. U pitanju je, međutim, veoma široko primenljiva praksa, koja i lični život može učiniti boljim.

Zašto kaizen krajem februara u Beogradu? Nova godina je odavno za nama i sada nam je jasno da malo toga planiranog za 2017. ostvarujemo. Razlog je u ciljevima – bili su, jednostavno, suviše ambiciozni.

Čujmo šta o tome kažu Japanci u filozofskom postulatu na kojem počiva kaizen:
Male kapi vode čine moćan okean.

Kaizen se može prevesti kao „postati bolji kroz promenu“ (reč „kai“ znači promena, a reč „zen“ – dobro).

Suština je – usavršavati se postepeno, malo po malo, i tako postići ciljeve. Promena treba da bude prijatna i prihvatljiva, nikako drastična. Ako planiramo veliku promenu, ona će prouzrokovati stres, preispitivanja, čak i mogućnost greške, ili je, pošto tako nešto očekujemo, neće ni biti.

Kaizen, korak po korak

Evo saveta koje daju poznavaoci primene kaizena u ličnom životu, pa pokušajte.

Kada imate pred sobom cilj, zapitajte se koji je najmanji prvi korak koji možete da preduzmete. Posvetite mu samo nekoliko minuta dnevno. Zatim, posle nekog vremena, odredite koji je sledeći korak, pa sledeći…

„Hodanje“ u određenom smeru je važno. Čak i ako ne znate tačno kako da stignete do cilja, usavršavanja ćete preduzimati „u hodu“ i pronalaziti odgovore.

Kaizen - za lepši dan u Beogradu

Odvojite doba dana za aktivnosti posvećene ostvarenju cilja. Analizirajte objektivno svoj dnevni raspored i zakažite tačno u određeno vreme sastanak sa samim sobom – tada radite isključivo ono što ste sebi obećali.

Napomena: Za početak odvojite samo onoliko minuta koliko ste zaista spremni da se posvetite ostvarenju planiranog.

Ostanite, obavezno, pozitivni u svim okolnostima vezanim za rad na svom ličnom projektu. Pokušajte pozitivan odnos da planski razvijate – kada vam se čini da je cilj suviše udaljen, pomislite da ste na pravom putu i da ste mu sve bliže. Stići ćete sigurno. Okrenite se i pogledajte šta ste već postigli.

Proslavite uspeh na putu. Postavite međuciljeve i nagradite sebe kada ih ostvarite. Na primer, kada ste vežbali dva puta nedeljno celog jednog meseca. Ili kada ste uštedeli određenu sumu novca, kada ste naučili deo nečega što ste planirali…

Budite uporni. Ljudi nisu mašine i ne treba da budu. Dogodiće vam se, sigurno, da posle početnog entuzijazma u jednom trenutku izgubite motivaciju. Nemojte osećati krivicu. Jednostavno, nastavite. Pomislite samo – ako ne stojite u redu za ulazak na dugo čekani koncert, nego šetate okolo, nećete ući.

Vizuelizacija je značajna praksa u svim istočnjačkim filozofijama, pa i kaizenu. Zamišljajte ostvarenje glavnog cilja i manjih, usputnih. Što više slika budete stvorili, veće su šanse da ćete imati dovoljno volje da preduzimate akcije i postižete uspeh.

***

Na kraju – šta kada se planirani veliki cilj ostvari?

Kaizen kaže – mudrost leži upravo u činjenici da tu nije kraj, da kraj ne postoji, odnosno da ni veliki ciljevi ne postoje.

Ukoliko mislite suprotno, prihvatite ih kao trenutak u vremenu, posle koga se nastavlja život uz stalna mala poboljšanja. Kaizen znači sticanje dobrih navika i uživanje u malim ciljevima, koji život (u Beogradu) čine lepim. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.