Da li imate hobi?

Imate li hobi?

Veoma često čujemo savet da je za opuštanje i oslobađanje od stresa važno posvetiti se sebi – imati hobi ili aktivnost u kojoj uživamo, i praktikovati je redovno.

Poznajemo li, međutim, i razumemo li dobro sam pojam hobi? Evo kratkog objašnjenja, za lično preispitivanje.

Hobi je sve ono što se radi iz zadovoljstva, dakle bez očekivanja materijalne nadoknade za uloženi trud.

To je delatnost koja se upražnjava u slobodnom vremenu, koja opušta i najčešće, mada ne i obavezno, dovodi do povezivanja sa drugim ljudima.

Ono što razlikuje hobi od sličnih aktivnosti, kao što je pasivno gledanje televizije ili čitanje postova na društvenim mrežama, na primer, je kreativnost. Važno je da opuštanje i uživanje bude aktivno, uz privremeno isključivanje iz uobičajenih poslova, i lišeno razmišljanja o problemima koji iz njih proizilaze.

Odaberite svoj hobi

Ako imate hobi, onda dobro poznajete stanje zanosa i oduševljenja u kojem se često nalazite. I osećanje, kada se vratite redovnim poslovima, da ih obavljate sa manje napora i stresa.

A ukoliko nemate hobi, ili se bavite nečim što samo podseća na njega, poslednji je trenutak da ga odaberete. Evo kako.

Preispitajte svoju prošlost. Šta ste kao dete radili sa zadovoljstvom? Najčešće se u ovim ranim spontanim interesovanjima krije rešenje, bilo da je u pitanju šivenje odeće ili “kuvanje” za lutke, vožnja bicikla, crtanje…

Da li ste započeli da se bavite nekom aktivnošću, a zatim ste je zbog objektivnih okolnosti zanemarili?

Otiđite u veliki tržni centar i prošetajte opušteno. Šta je to od artikala što vam je privuklo pažnju i gde ste se najduže zadržali?

Bavite se, za početak, kratko u toku dana novim hobijem. Iako svi imamo sasvim dovoljno vremena (koje ne koristimo na pravi način), ne smete dozvoliti da pomislite kako vam ga izabrana aktivnost oduzima suviše.

Ne ulazite u čitav projekat preterano ambiciozno što se tiče veština i znanja.

Ne trošite mnogo novca na početku, kako se ne biste kajali ako odustanete i zaključite da taj hobi ipak nije za vas.

Kakav vam hobi odgovara zavisi i od vašeg temperamenta – neke osobe jednostavno nemaju dovoljno strpljenja da se bave određenim aktivnostima.

Hobi mora da bude u skladu sa vašom ličnošću. Ne birajte nešto samo zato što je trenutno „in“ – iako vam može prijati na početku da budete u društvu „odabranih“, hobi će se veoma brzo pretvoriti u nametnutu obavezu, odnosno svoju suprotnost.

Čak i traženje hobija može da bude veoma interesantno i relaksirajuće, ne oklevajte da ga započnete i testirate više aktivnosti. Pokušaj da bolje upoznate sebe svakako će koristiti.

Hobi je drugo ime za aktivan odmor, on podstiče pozitivno uzbuđenje, postavlja izazove, ujedinjuje sa drugima, predstavlja ventil za stres, povećava koncentraciju, dovodi do direktnih i indirektnih koristi za fizičko zdravlje…

Naša preporuka je zato jednostavna – za lepši dan u Beogradu, posvetite vreme svom odabranom hobiju. (danubeogradu.rs)