Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Poraz, i kako se oporaviti
Poraz, i kako se oporaviti

Poraz, i kako se oporaviti

Događa se i to, mnogo češće nego što bismo želeli – poraz na ličnom, profesionalnom, finansijskom planu, stvarni, pomalo preuveličani, pa i zamišljeni, može potpuno da upropasti dan u Beogradu.

Svaki poraz, i onaj sasvim predvidiv, uvek je donekle neočekivan.

Kako se uspraviti, kako se boriti ili zaboraviti, izvući pouke…

Odgovor na loše, neprijatne i teške događaje u životu uvek zahteva dosta emocionalne energije i može da bude veoma iscrpljujući. Dešava se da ishod bude pad samopouzdanja, anksioznost, dugotrajna tuga…

Pitanje koje i stručnjaci postavljaju je – kako se neke osobe od poraza oporavljaju brže i iz teških situacija izlaze snažnije. Evo odgovora do kojih su došli i saveta koje daju.

Nemojte ubeđivati sebe da se ništa nije dogodilo i da je sve u redu. Nemojte sakrivati svoj poraz ni od sebe ni od drugih.

Dozvolite emocijama da postoje ma kakve da su. Nemojte osuđivati sebe što se osećate loše, ni analizirati svoja osećanja.

Ne prikrivajte osećanja preteranim radom ili razmišljanjem o drugim stvarima. Potiskivanje u tom trenutku najvažnijih i najsnažnijih emocija, i usmeravanje pažnje na nešto sasvim drugo, može dovesti do negativnih reakcija celog organizma i nastanka poremećaja i bolesti koje nazivamo psihosomatske.

Poraz, i kako se oporaviti

Nemojte se izolovati od drugih ljudi – iako vam se čini da ne biste voleli nikoga da vidite – razumevanje, ljubav i saosećanje su duboko ukorenjeni u čoveku. Iznenadićete se ponekad koliko reakcija drugoga može da pomogne.

Ali, nemojte ni brinuti o drugima i kako će oni da podnesu vaš poraz ili novonastalu situaciju. Sve dok se osećate loše budite pomalo sebični i važni samima sebi.

Nemojte analizirati prošlost i zašto je do svega došlo, u akutnoj situaciji stresa to neće pomoći. Odložite razmišljanje o uzrocima za vreme kada se potpuno oporavite.

Nemojte planirati ni budućnost, iako se to čini kao logično. Usmerite pažnju samo na jednostavne i konkretne odluke koje donosite u sadašnjosti, i odmah ih realizujete.

Situacija se sigurno može popraviti i prevazići, vaš slom je privremen. Pokušajte da sve prihvatite na ovaj način.

Nemojte koristiti tablete za umirenje ili alkohol, koji su trenutno i privremeno bekstvo od stvarnosti. Time samo produžavate trajanje poraza, odlaganjem da se sa njim suočite.

Ukoliko je poraz nastao kao direktna posledica vaših postupaka, preuzmite odgovornost, ali ne krivite sebe, a posebno ne druge. Neke stvari se jednostavno događaju. Verujte u sebe i svoje sposobnosti da preduzmete akcije koje će voditi do boljih ishoda.

Sve u svemu – ne otežavajte dodatno situaciju, budite ono što zaista jeste, odložite odluke o promenama i volite sebe…

Nadamo se će navedeni saveti koristiti, ili bar neki od njih. Za lepši dan u Beogradu, može da bude dovoljno. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković