Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Diskonektujte se, povremeno  
Da li ste ovako zamišljali svoj život? Diskonektujte se, bar povremeno...
Da li ste ovako zamišljali svoj život? Diskonektujte se, bar povremeno...

Diskonektujte se, povremeno  

Mnogi su vam već skrenuli pažnju i dali savet, pa da im se pridružimo – oslobodite se, povremeno ili trajno, uticaja koji na vas imaju društvene mreže.

Ne pozivamo vas da ih ne koristite. Samo budite kritični prema onome što čujete i vidite. S vremena na vreme napravite test, isključite se na dan, na primer, i živite bez Fejsbuka, Instagrama, Tvitera… a zatim ocenite koliko mreže zaista utiču na vašu svakodnevicu u Beogradu. Problem koji osetite i razlika koju doživite pružiće vam dovoljno informacija, za početak.

Ako nemaš dovoljno lajkova…

Društvene mreže jesu sredstvo za brzu i efikasnu komunikaciju i povezivanje, održavanje kontakta sa dragim osobama koje su daleko, pronalaženje starih poznanika i prijatelja, promovisanje biznisa… Njihov negativan uticaj je činjenica, takođe.

Društvene mreže su izmenile način na koji posmatramo sebe i druge, što može da dovede do neraspoloženja, nezadovoljstva, uznemirenosti i drugih mentalnih problema, poremećaja međuljudskih odnosa…

Svi znamo kako dolazi do toga.

Plansko promovisanje životnog stila, posebno poznatih ličnosti, i iluzija savršenih provoda i avantura, čine da se najveći broj korisnika oseti inferiorno u svojim sasvim običnim sobama, u stambenim naseljima, predgrađima, pred ogledalima… Što je veoma opasno. Vrednovanje sopstvenog života postaje, hteli to ili ne, sve niže, javlja se osećaj neostvarenosti, kajanja, krivice ili prebacivanja krivice na druge, agresija…

Iako se zna da je autentičnost mnogo čega sporna, a da se broj pratilaca, lajkova i drugih “obeležja statusa” čak može i kupiti, korisnici automatski sebe i druge porede sa “influenserima”, naravno, na sopstvenu štetu.

“Devojka treba da ima više od deset hiljada pratilaca da bih je uopšte pogledao” – konstatacija je jednog mladića koja je pre izvesnog vremena, u anketi, zaprepastila istraživače.

Društvene mreže su štetne i za “onlajn zvezde”. Filteri na savremenim uređajima mogu lako da naprave čudo, pa realan lik prestaje da postoji. Osobe imaju slobodu da prikažu ono što žele, a ostatak sakrivaju, tako da i oni „najsavršeniji“ pate od anksioznosti i depresije, znajući šta je istina, a šta laž.

Oslabite uticaj mreža

Pošto ste shvatili, dakle, koliko od mreža zavisite, pokušajte da snagu uticaja smanjite. Evo nekoliko saveta koje daju psiholozi, uz napomenu da nam stručno mišljenje za njih i nije bilo neophodno.

Pokušajte da budete realni. Koliko ste vremena i napora utrošili da povećate broj pratilaca i doterate svoj status? U najvećem broju slučajeva, u pitanju je mnogo sati dodatnog rada. Shvatite to upravo kao rad. Planirali ste šta da napišete, razmišljali o haštagu koji će privući najviše pažnje, pravili ste fotografije specijalno za mreže, pregledali ih pažljivo, birali, a zatim i – poboljšavali. Vreme koje ste potrošili zauvek je nestalo, a efekat je… Imajte u vidu da na identičan način to čine i drugi, formirajući masu podataka koji su više iluzija nego stvarnost.

Odredite vreme u kojem ćete biti diskonektovani. Pauzirajte aplikacije na svim uređajima i učinite ostalo što je potrebno da pravilo poštujete. Radite bilo šta drugo, a ako vam je veoma teško, ima i toga, nagradite sebe, na primer, poslasticom koju još niste probali.

Svi smo pre samo nekoliko godina živeli bez društvenih mreža, ma koliko se činilo da je to davno bilo. Razmislite o tome. Pritisak da se odreaguje, učestvuje, i očekivanje reakcije na postove izvor su stresa, a kome je to još potrebno.

Što više napora budete ulagali da se diskonektujete, postajaćete svesniji koliko je ova navika moćna i čitava kultura društvenih mreža glupa stvar, ako ste joj se preterano predali.

Verovali ili ne, raste broj onih koji gase broj naloga na društvenim mrežama i ostavljaju samo jedan, na jednoj mreži. Potražite takve prijatelje. Komunicirajte u realnom svetu što više.

Na kraju, pogledajte sebe. Niste valjda zamišljali svoj život ovako – nepomično sedite i gledate u ekran satima, čitajući tekstove i posmatrajući sadržaje bez bez ikakvog smisla. Prisetite se svojih interesovanja pre nego što ste u ruke uzeli smart telefone i tablete. Radite bilo šta bez telefona – čitajte knjigu, plešite, pletite, šetajte, učite neku novu veštinu…

Podsetimo zajedno da smo spremni da se borimo, na različite načine, i u velikom broju oblasti, za slobodu. Neka ova reč dominira preispitivanjem odnosa prema uticaju društvenih mreža i pokušajem da se on dovede na razumnu meru.

Za lepše prolećne dane u Beogradu…

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.