Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Poslužite sladoled
Sladoled, sasvim obične ukusne kombinacije
Sladoled, sasvim obične ukusne kombinacije

Poslužite sladoled

Vreme je za sladoled. Iako je najjednostavnije da ga kupite, a zatim ga konzumirate iz omiljene šolje, ili u činijicama poslužite goste, neki saveti i ideje dobro dođu.

Kako, na primer, izneti sladolede različitih ukusa na sto i prepustiti prisutnima izbor, a da poslastice već posle nekoliko minuta ne počnu da se tope? Rešenje je posuda za led ili činija puna kocki leda, u koju ćete postaviti manje, sa sladoledom. Ukoliko odaberete posude odgovarajućih oblika, dimenzija i boja, sve može da izgleda veoma dekorativno, pa i elegantno, a gostima pružate i mogućnost samoposluživanja.

Sladoled sendvič je sledeći predlog. Potražite u prodavnicama keks željene debljine i oblika prikladan da se između dva komada stavi list sladoleda. U obzir mogu da dođu i oblande, galete, ili gotove kore za tortu, koje ćete izrezati na kvadrate ili pravougaonike.

Kako iseći zaleđen sladoled na savršene komade, posebno ako je smešten u dubokoj kutiji? Koristite običan nož ili lopaticu za sladoled, ali ih prethodno zagrejte vrelom vodom iz česme. Izvadite prvo veće parče, a zatim ga režite sa dva noža tako da se željeni komad nađe između njih.

Trik za okrugle šnite sladoleda još je jednostavniji. Zaledite ga u plastičnoj čaši i kada ga oslobodite u jednom komadu secite ga popreko. Savršeno će se uklopiti između dva okrugla keksa.

Dozvoljeno je i trend je u svetu – poslužite sladoled u mini količinama, dve ili tri unapred pripremljene vrste. Ono što važi za kolačiće, usvojeno je već neko vreme i za sladoled. U ovoj varijanti on može da bude jačeg ukusa ili slađi nego obično, serviran uz kafu.

Male kugle sladoleda možete staviti i u korpice za sitne kolače, a zatim ih vratiti u zamrzivač sve do služenja.

Kornet neobičnog oblika napravite tako što ćete koru za tortu koju ste sami napravili ili kupili delimično urolati oko sladoleda, a zatim poslužiti na tacni, sa priborom za kolače.

Ukoliko želite da eksperimentišete sa ukusima, budite oprezni i isprobajte kombinaciju pre nego što na sladoled pozovete prijatelje. Čini se da se u sladoled, ili na sladoled, može staviti bilo šta, ali nije tako. Ako ste već pokušali, dobro znate da nisu svi sladoledi ukusni – neki se teško zalede, u drugima se izdvoji voda koja u strukturi sladoleda stvara neželjene komadiće leda… Na fotografijama na internetu sladoledi od kozjeg mleka, parmezana, sa đumbirom, karijem i čili paprikom izgledaju atraktivno ali, da li je to zaista stari dobri slado-led?

Oprobani ukusi sa kojima nećete pogrešiti dobijaju se veoma jednostavno. Crna čokolada, gorka ili sa nižim sadržajem šećera, može da dominira. Male količine aromatičnih alkoholnih pića, suvo grožđe ili drugo sušeno voće prethodno potopljeno u rum… daju specifičan miris. Dodajte čokoladne ili druge pahuljice, mrvice i slično, u sam sladoled kao iznenađenje. U retro sladoledu može da bude veoma zanimljiva i nekada omiljena aroma ruže. Banane su, takođe, uvek dobitna kombinacija, kao osnovni ukus, naknadna dekoracija ili mešavina. Pečeni susam, seckane urme, karamelizirani šećer, med, kokos, komadići pomorandže, poneka kap limuna, zeleni čaj, nana, kafa, cimet… nisu egzotični sastojci, ali na njih često zaboravimo.

Predlažemo, dakle, da bez mnogo oklevanja, sebi i drugima, poslužite sladoled. Za još jedan lepši letnji dan u Beogradu.

(danubeogradu.rs)