Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Budući Beograd: Najavljeno nekoliko novih projekata

Budući Beograd: Najavljeno nekoliko novih projekata

Gradske vlasti ovog meseca najavile su nekoliko novih projekata koji će „poboljšati kvalitet života građana“ a usvojena je i Strategija razvoja Beograda do 2021. koja sublimira celokupnu viziju razvoja prestonice u narednih pet godina.

„Sitnice“, „radovi u toku“ i „privatni projekti“

Biće rešen problem sa deponijom u Vinči, ispuštanjem otpadnih voda u Savu i Dunav i problem nedostajuće kanalizacione mreže.

Očekuje se otvaranje robne kuće „IKEA“ i hotela „Hilton“, a završena je rekonstrukcija Obilićevog venca. Holandska kompanija „Pinnacle“ gradiće na mestu bivše fabrike „Beko“ na Dorćolu poslovno-stambeni kompleks na oko 120.000 kvadratnih metara.

Za tri godine, donji Dorćol će izgledati potpuno drugačije, jer će, pored ostalog, biti uklonjene šine od Pančevačkog mosta do „Beograda na vodi“. Tu će biti izgrađen park.

Na mestu bivše zgrade Ambasade SAD u Kneza Miloša jedna izraelska kompanija gradiće „novi jedinstven kompleks“. Najavljen je kao „novi simbol Beograda“ koji će biti završen za dve i po godine.

Projekat će se sastojati od 260 luksuznih stambenih jedinica, imaće više od 500 parking mesta, više od 5.000 kvadrata koje će pokrivati restorani, prodavnice, samoposluge i sve što je potrebno kao podrška vlasnicima stanova i njihovim gostima. Dodatno, ceo kompleks će imati bazen, teretanu, prostor za opuštanje i relaksaciju, uključujući i bašte i zeleni pojas kao novi stil života sličan kompleksima u drugim vodećim glavnim gradovima Evrope.

Menadžment kompanija „Almogim Holdings“ i „Yossi Avrahami“ objavio je da će rušenje zgrade bivše ambasade SAD biti završeno do kraja leta. Ubrzo posle rušenja, kompanija će objaviti otvaranje svog novog centra za prodaju i posetioce, koji će se nalaziti na lokaciji Kneza Miloša 54, kao i sam početak gradnje.

Očekuje se i rekonstrukcija Kneza Miloša. Realizacija projekta na mestu gde je nekada bila zgrada saveznog MUP-a, koju takođe radi izraelski investitor, kompletiraće novi izgled ovog dela grada.

Otvorena je nova fontana na Slaviji i završene pristupne saobraćajnice na Prokopu i Mostu na Adi. U narednom periodu nas očekuje izrada tramvajskih šina na Mostu na Adi, čime će most u potpunosti biti stavljen u funkciju.

Počela je rekonstrukcija Trga Slavija, Bulevara oslobođenja i Ruzveltove ulice, dok narednog proleća kreće rekonstrukcija ulica Kneza Miloša, Kraljice Marije i 27. marta, kao i Cara Dušana.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je i novi rebalans budžeta, čije se usvajanje očekuje uskoro.

Memorijalni park na Kosančićevom vencu

„Kapitalni projekti“

Najviše pažnje izazvala je najava izgradnje memorijalnog parka na Kosančićevom vencu na mestu nekadašnje Narodne biblioteke.

Među novim, kapitalnim projektima najavljena je izgradnja novog savskog mosta, tunela koji će da spoji obale dve reke i koji će značajno rasteretiti saobraćaj u Beogradu.

U planu je spuštanje grada na priobalje, pretvaranje centra grada u pešačku zonu, kao i početak izgradnje metroa.

Projekat za novi most na Savi se završava do kraja godine, a početak izgradnje se očekuje do jeseni naredne. Stari savski most će biti sačuvan, a građani Beograda će odlučiti gde žele da bude premešten, najavio je gradonačelnik.

Završava se projekat za tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana.

U toku jula očekuje se potpisivanje ugovora o prifizibiliti studiji za metro koja traje devet meseci. Posle toga, radi se projekat i zatvara finansijska konstrukcija, dok se početak izgradnje može očekivati 2020. godine.

Među „nekoliko novih projekata“ i… Jarbol na Ušću!

Budući Beograd: Jarbol sa srpskom zastavom na Ušću
Budući Beograd: Jarbol sa srpskom zastavom na Ušću

Već su izdvojena sredstva za postavljanje jarbola sa srpskom zastavom na Ušću, visine 120 metara, a čija se realizacija očekuje naredne godine.

Cilj je „jačanje kulta zastave“. Jarbol će biti podignut između „Ušće“ SC i Malog ratnog ostrva, gde se nalazi baza Rečne flotile Vojske Srbije. „Energoprojekt“ radi na ovom građevinskom projektu.

Gradske vlasti najavile su da će čitav prostor uz desnu obalu Save i Dunava, od Brankovog mosta do Zemunskog keja, biti pretvoren u moderan park. (danubeogradu.rs / Beoinfo / agencije)

3 komentari

  1. Dolaze gradski izbori. Usoro.

  2. Treba predloziti da se integrise Pancevo u Beograd, kao nova beogradska opstina. Pre svega zapoceti realizaciju objedinjenog GSP prevoza, a kasnije i administrativno uskladjivanje. Napraviti most na Dunavu, preko save ima vec dosta mostova, dok preko Dunava Pancevacki i Pupinov, s tim sto su jako udaljeni, pa bi novi most trebao da se nadje kod Pancevackog i da povezuje levu obalu sa Dorcolom.

  3. @Viktor

    Pančevo je u Vojvodini, Beograd nije. Nećemo prekrajati granice. Za sada… 😉