Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Probudite se i ustanite rano
Najlepše je ustati rano leti
Najlepše je ustati rano leti

Probudite se i ustanite rano

Ustanite rano i kad ne morate, obavite sitne poslove koje ste dugo odlagali, popijte neki lep napitak ili doručkujte u tišini i svežini letnjeg jutra, napravite najličnije planove, donesite odluke, prošetajte ulicama, ukratko – produžite svoj dan u Beogradu.

Stručnjaci kažu da je najbolje probuditi se kad sunce izlazi, posle sedam sati sna. Izgleda jednostavno, ali dobro znamo da nije. Mnogo toga što remeti navedeni obrazac dolazi iz spoljašnjeg sveta i obaveza koje ne možemo da izbegnemo, ili navika kojih se teško oslobađamo.

Zato je najbolje pokušati za vikend – čak i ako vam se čini da neće prijati prvi put, ukoliko se probudite i ustanete rano priuštićete sebi novo iskustvo, pa ćete možda poželeti da ga ponovite. Rano buđenje možete da počnete da uvodite i postepeno, 15 po 15 minuta svake nedelje, na primer.

Vratimo se na podatke istraživanja, koje bi bilo dobro proveriti ličnim zalaganjem.

Ukoliko uspete da se u dužem periodu rano budite, vremenom ćete pomerati unazad i vreme odlaska na spavanje. Usklađivanje ritma sa smenom dana i noći dovodi do kvalitenijeg sna i brojnih prednosti za organizam.

Rano ustajanje smanjuje količinu stresa. Prvi razlog je usporavanje, odnosno odsustvo žurbe da se završe poslovi pošto se stiče i održava utisak da „ima dovoljno vremena“, a drugi – optimizam koji se javlja u vezi s tim.

Snaga volje najveća je u prvim jutarnjim satima – to kažu istraživanja, a na vama je da činjenicu iskoristite.

Rano buđenje je povezano i sa uspehom mladih u školama i na fakultetima. Učenici su aktivniji, uspešnije planiraju i rešavaju probleme, pokazuju više inicijative, spremnost da sarađuju sa drugima… I na radnim mestima, novi radnici koji su aktivni ujutro već u startu osvajaju bolje pozicije.

Vazduh u gradu je ujutro čistiji, pa će sve aktivnosti na otvorenom biti za zdravlje korisnije.

Ko rano rani…

Deluje kao trendi navika poslednjih decenija, ali u stvarnosti je tako – dobar broj zaposlenih u razvijenim zemljama, posebno onih na visokim menadžerskim pozicijama, vežba u ranim jutarnjim satima, pre odlaska na posao. Pokušajte i vi.

Ili… ukoliko vam radno mesto to dozvoljava, dođite u firmu pre drugih. Izbeći ćete saobraćajne gužve i u potpunom miru obaviti poneki zadatak brže i lakše.

Samoća u ranim jutarnjim satima posebno prija, ali je podjednako dobro ako cela porodica odluči da za vikend ustane rano, i uživa u zajedničkim aktivnostima u najlepšem delu dana. Možete organizovati šetnju, zdrav letnji doručak na terasi ili u dvorištu, fotografisanje izlaska sunca i specifičnih boja u okruženju, odlazak do reke… za jedan, zaista lep, početak dana u Beogradu.

(danubeogradu.rs)