Posle Kaskaisa krećemo ka Gibraltaru i Ibici u Španiji. Dobro smo računali: od Kaskaisa do Ibice bilo nam je potrebno pet dana zbog jakog vetra.

Kako se približavamo Ibici i dani i noći su sve toplije. Kao za inat – vetar duva direktno u čelo čak 70 milja pa je plovidba veoma otežana. More je nemirno, sa talasima do dva metra.
Dva mladića i riba
Poslednje noći putovanja pred Ibicu, u nekom trenutku, čuje se zujanje. Aaa, pa da! Mi i pecamo! Konačno se oglasio štap. Nešto se uhvatilo na mamac posle 1000 pređenih milja! Eto, i mi nešto da upecamo! Iz mora izvlačim tunu. Prvu, pravu, pravcatu tunu!

Nije mi uopšte bilo lako da je izvadim iz vode, ali su spremanje i kasna večera bili potpuno okrepljujući. Čak smo jedan deo fileta odložili u frižider za sutradan, a drugi deo u zamrzivač. Velika riba, nema šta!
Vraćamo se na posao sa jedrima. Furler na prednjem jedru ponovo je zaglavio konopac (što nam se već desilo na Atlantiku pre desetak dana). Bilo bi lako da se to sredi da ne uranjamo non-stop u talase. Posle kraće borbe i to smo rešili. U mislima – tunjevina za ručak i sutra!
U međuvremenu…
Ibica: zelenilo i žurke
(Više fotografija sa Ibice pogledajte na OVOM LINKU!)
Stižemo na Ibicu. Bacamo sidro u glavnoj marini.
Temperatura vode skoro je ista kao temperatura vazduha! Nestvarno! A šta drugo – idemo na prvu plažu.
Našli smo se sa Damjanovim rođakom, Jakšom Vukićevićem, koji će nastaviti plovidbu sa nama do Herceg Novog.
A Ibica? Dosta je zelenila na ostrvu, stari grad sa srednjovekovnom tvrđavom je veoma interesantan. Ako mene pitate, lepša je Ibica od Mikonosa.
Preko dana sve je naizgled prazno, malo je ljudi po ulicama. Učini vam se ponekad da nema nijednog turiste. Sunce je jako, vlažnost vazduha očigledno visoka. Svi su ili na plaži ili u sobama sa uključenim klimama – oporavljaju se od prethodne večeri.
Ipak, sve radi „fantastico“ a informacije o žurkama i drugim događajima su istaknute na svakom koraku. Sreli smo i neke poznanike koji su redovni gosti Ibice, pa smo dobili informacije o najboljoj klopi, najboljim žurkama i o onom što „pod obavezno“ moramo da vidimo. Zanimljivo, u klubu „Pacha“ radi DJ Salmon, poreklom iz Bosne – posetićemo ga…
Istovremeno, ne gubimo vreme: radi se servis sonara i navigacije.
Odlučili smo da posetimo i čuveno ostrvo Formentera koje ima jednu od najboljih i najlepših plaža u ovom regionu…
(Sve fotografije: © Bojan Aleksić)