Naslovna » Blog » Daedalus Adventure » Panama: Bond, Panamski kanal i lokomotive

Panama: Bond, Panamski kanal i lokomotive

Panama: Panamski kanal (foto: Bojan Aleksić)

Istina, nisam se dugo javljao. Nije bilo toliko neprilika koliko je bio nepregledan Tihi okean. Pre toga, Kolon, borba sa administracijom i – Panama.

Zbog papira, Kolumbiju smo morali da „preskočimo“. O boravku u Kolonu, gradiću na karipskoj strani i spavanju u carinskim vodama „na sidru“, pa i toj „borbi“ sa administracijom da bi dobili papire za Panamu i prolazak kroz Panamski kanal – ne bih da duže pišem…

Bojan, Damjan i Bond… Džejms Bond

Ali, da bismo dobili dozvolu za prolazak do Tihog okeana morali smo do marine Shelter Bay koja je zanimljiva po mnogo čemu.

Panama: Shelter Bay (foto: Bojan Aleksić)

Najvažnije je (nije inače najvažnije, meni je najvažnije) da uvodna scena filma „Quantum of Solace“ (Zrno utehe) počinje baš u toj marini.

Dakle, plovimo vodom kojom je jurio u gliseru Džejms Bond! Eto, u filmu je kao u Kostariki, ali je sve snimljeno ovde, u Panami. Od objekata koji su korišćeni za snimanje filma napravljen je mali hotel i dorađena marina. Ništa se ne baca u ovom delu sveta! Osim plastike koja plovi po okeanima.

Druga interesantna stvar jeste da je marina na doku bivše velike američke baze Fort Šerman iz koje su Amerikanci kontrolisali prolaz kroz kanal. Nisam mogao da je obiđem mada kažu da je baza napuštena. Ne znam šta je baš tačno ali, šetanje je – zabranjeno.

Sledeći Pret.
 
 
 
 
 
Sledeći Pret.

Šetao sam koristeći mapu sa neta, nacrtanu rukom 1926. godine, na kojoj su ucrtane nekadašnje baterije. Sve sam ih pronašao, osim jedne. Nju ću da nađem neki drugi put.

Video sam izdaleka dosta objekata ali i da džungla polako ali sigurno sve to guta. Tumaranje oko baze predstavljalo je zadovoljstvo: video sam razne egzotične ptice, nekoliko vrsta majmuna, lenjivce umesto vojnika.

Sledeći Pret.
 
 
 
 
 
 
 
Sledeći Pret.

Na petnaestak kilometara od marine nalazi se grad Kolon za koji pričaju da je veoma opasan po život. Posle zalaska sunca ne ideš u grad! U tržni centar turisti idu specijalnim autobusom i nikako drugačije i to samo od osam ujutru do podne.

Ono što sam mogao da vidim – Kolon je prilično oronuo, iako je „star“ samo 18 godina. Po gradu policijske patrole naoružane do zuba, oko tržnog centra obezbeđene – takođe, naoružano.

Kao da gledam geto u nekom američkom filmu: propale fasade bez prozora, propali putevi, ali automobili – relativno novi i jake marke.

Konačno, Panamski kanal!

U sastavu kanala nalazi se „kapija“ Miraflores u kojoj se nalazi muzej ali i platforme sa kojih mogu da se gledaju brodovi koji prolaze kroz kanal. Tu je i bioskop u kome može da se pogleda dokumentarac o gradnji Panamskog kanala.

Prolazak kroz kanal započeli smo u ranim jutarnjim časovima. Oko tri ujutru na naš brod došli su Erik, Danijel, Omar koga je uprava kanala poslala da nam pomognu.

Plovidba kroz kanal traje oko dva dana. Prvog dana se prolazi kroz tri kapije, pa onda kroz jezero Gatun. Drugog dana prolazi se kroz još tri kapije pre ulaska u Pacifik.

Na prolazu kroz prvu kapiju pozdravilo nas je sunce. Ispred nas veliki teretni brod. Uzbudljivo je, zaista! Posle prolaska kroz kapiju sa obale su nam dobacili kanape. Privezali smo brod da ne bi udarili u zid. Onda voda počne da ulazi u taj zatvoreni prostor a brod se penje i tada ujednačenom brzinom zatežemo konopce. Ako neko od nas uradi nešto pogrešno – brod će sigurno udariti u zid.

Uz dosta sreće i umeće gostiju na našem katamaranu uspeli smo da prođemo sve tri kapije bez problema.

Sledeći Pret.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sledeći Pret.

 

Jezero Gatun dugačko je 33 kilometra. Jurili smo i pretekli teretnjak i još dva manja broda. Na izlasku iz jezera gledao sam neverovatan prizor: lokomotive koje vuku sajle zakačene na taj ogroman teretnjak! Nas petorica dovoljno je za naš brodić, a za teretnjak – lokomotive!

Na prolasku kroz poslednju kapiju nalaze se terase sa velikim brojem turista. Ko zna koliko njih je fotkalo i snimalo naš prolazak kroz Panamski kanal. Eto! Srećan sam!

Odmah iza nas bio je Čileanac koji će jedrilicom preći Tihi okean! A mislio sam da smo mi ludi!

Panama Siti (foto: Bojan Aleksić)

Panama Siti (foto: Bojan Aleksić)

Nekoliko dana zadržali smo se u Panama Sitiju. Nismo mogli da se koncentrišemo na ovaj grad jer nam je u glavi bilo 1300 kilometara Tihog okeana do Galapagosa! (Tekst i fotografije: Bojan Aleksić za Dan u Beogradu)

Daedalus Adventure - mapa

 

Daedalus Adventure - mapa

Uređuje: DuB volonteri