Jesenji dani dolaze
Jesenji dani dolaze

Jesenji velnes

Za nekoliko dana dolazi nam jesen. Iako Beograd po bojama još neko vreme neće biti tipično jesenji, promena ritma grada je tu, i sa svakim hladnijim danom sve je očiglednija.

Za dobro zdravlje, fizičko i mentalno, za pozitivno raspoloženje, zadovoljstvo i aktivan životni stil (što često nazivamo jednim imenom – velnes), u godišnjem dobu koje je pred nama preporučuje se sledeće.

Za okrepljenje tela i duše dobro je koristiti sezonske plodove, brokoli, kupus, plavi patlidžan, korenasto i zeleno lisnato povrće… Zagrejte se toplim čorbama i supama, uvek dobrim čajem od đumbira, zasladite se zdravom pečenom bundevom.

Eksperimentišite sa začinima. U njima se nalaze korisni vitamini i minerali, a neobični ukusi vratiće dobro raspoloženje u sivim danima.

Ne zaboravite zdrava biljna ulja – maslinovo, kokosovo, susamovo… u ishrani, ili kao sredstva za masažu i negu tela.

Iako su letnje vrućine prošle, potrebno je da organizam bude optimalno hidriran – unosite dovoljne količine tečnosti, koja će, između ostalog, doprineti zdravlju kože i sprečiti njeno isušivanje.

Obavezno šetajte i budite aktivni – iskoristite svaki lep jesenji dan. Dobro je za raspoloženje, jačanje imunog sistema, sagorevanje viška kalorija. Za bolji imunitet, razmislite i o uvođenju biljnih suplemenata u ishranu – možete, na primer, probati kapi ehinacee.

Posle duge šetnje, napravite kupku za stopala sa lekovitim biljem. Prijaće vam sve vrste, od đumbira i lavande do kamilice.

Priuštite sebi dovoljno odmora i nešto više sna nego u letnjim mesecima – stručnjaci savetuju, kad god je moguće, pola sata do sat više. Priroda je „uredila“ da noći budu duže, pa je dobro to poštovati.

Organizujte jesenje čišćenje stana. Odložite letnju garderobu, oslobodite se nepotrebnih predmeta…

Pristalice tradicionalnih načina očuvanja zdravlja daju jedan zanimljiv savet. U jesen se energija, kažu oni, iz listova i stabala biljaka seli u koren i tamo ostaje sve do proleća. Za jesenji i zimski velnes stoga se i čoveku preporučuje vraćanje korenima. Preispitivanje bazičnih vrednosti, glavnih planova, suštine postojanja. Kada se tu naprave, ili ponovo postave, dobri temelji, sve ostalo što proistekne (i u proleće „procveta“, a u leto „donese plodove“) biće odličnog kvaliteta.

***

Jesen u Beograd stiže u petak, 22. septembra. Meteorolozi predviđaju da će biti blaga, sa dosta sunca.

Poslušajte savete. Uvedite napred navedene obrasce kao svoje male rituale. Posvetite pažnju sebi i najbljižima.

Iako se čini da su dani kraći i da treba da požurite ako želite sve da stignete – usporite. Smanjite stres i bićete otporniji na promene temperature i raspoloženja, prehlade i virusne infekcije.

Uživajte.

Radujte se svakom novom jesenjem danu u Beogradu.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković