Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kamen za relaksaciju
Lep kamen sa morske ili rečne plaže - delić prirode uvek uz vas

Kamen za relaksaciju

Da li ste ovoga leta doneli kući kao uspomenu kamen sa plaže? Ako niste, predlažemo izlet do reke – sezona kupanja na Adi je završena pa iskoristite slobodno vreme da prošetate i potražite manje i veće kamenčiće koje je obradila voda.

Evo zašto.

Kamen je nepravedno zanemaren materijal iz prirode, koji vam može pomoći da se zabavite, relaksirate, čak i lečite, ili samo unesete nov originalan detalj u dom.

Oblutci sa rečne ili morske obale odlično mogu da posluže.

Mi, kao i obično, dajemo nekoliko predloga, a na vama je da pronađete za sebe najbolji.

Krenimo od zdravlja – terapija toplim kamenom sastavni je deo banjskih i spa tretmana, od jednostavnih do najekskluzivnijih. U najvećoj meri je u upotrebi kamenje vulkanskog porekla, uz pomoć koga masažu izvode obučeni terapeuti. Alternativna medicina pridaje veliki značaj ovoj metodi poznatoj u mnogim kulturama od davnina – topao kamen podstiče cirkulaciju i protok limfe, opušta mišiće, relaksira čitav organizam, povoljno deluje kod reumatskih i degenerativnih oboljenja, sportskih povreda…

Lekari, ipak, upozoravaju – masaža toplim kamenom se ne preporučuje trudnicama, osobama sa kardiovaskularnim problemima, proširenim venama, kožnim oboljenjima, krvarenjima…

Prednost „kućne varijante“ je – umerenost. Možete koristiti običan kamen iz reke, zagrejati ga u toploj vodi, a zatim upotrebiti koliko i kada vam prija.

Terapeuti primenjuju i masažu hladnim kamenom, najčešće poludragim kristalima, takođe u određenim zonama za koje se veruje da su putevi toka energije u organizmu. I kamenčići sa Ade se mogu ohladiti, ali predlažemo da ovo koristite samo za rashlađivanje, sledećeg leta.

Upotrebite kamen i na druge načine.

Dekoracije kamenom u enterijeru su interesantne. Pustite mašti na volju i kreirajte lično umetničko delo, ili jednostavno postavite krupnije komade na neobična mesta. Napravite svog čovečuljka – starosedeoci Kanade slične veće skulpture nazivaju inukšuk (što na jeziku Inuita znači „kao čovek“) ili inunguak, i veoma ih poštuju.

Uz malo spretnosti od sitnih kamenčiča i kože, na primer, možete dizajnirati originalan nakit.

Probudite ponovo dete u sebi, igrajte se kamenčićima. Držite ih na radnom stolu i uzmite u ruke kad osetite da će vas umiriti…

I ako to nije, napravite od kamena dragu uspomenu. A tek ako jeste… Onda mora zauzeti centralno mesto.

Da li znate da postoji proricanje sudbine uz pomoć oblutaka različtih boja? Ovo, naravno, preporučujemo isključivo kao zabavu, a pravila možete pronaći na internetu.

Na kraju – i samo traženje pogodnih kamenčića za ono što ste planirali da uradite sa njima može da bude povod za rekreaciju i opuštanje pored reke. Možda ćete dobiti i nove ideje, a svakako ćete biti iznenađeni bogatstvom oblika i boja ovih zanimljivih komadića prirode u najužem centru Beograda, kojima ne poklanjamo pažnju.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.